Behåll vindkraften i Sollefteå

Insändaren 24 oktober 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Från den senaste tidens mediebevakning kring Eskilstunas vindkraftverk i Sollefteå framgår att Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) är överens om att vindkraftverken ska säljas. 

Vi håller med Vänsterpartiet om att det är oansvarigt dels att sälja vindkraftverken, dels att göra det till vilket pris som helst och utan att visa vilja på att öronmärka pengarna som en eventuell försäljning resulterar i, för investeringar i förnybar el.

Vindkraftverken har historiskt inte lidit av den skakiga ekonomi som Jari Puustinen vill påskina, tvärtom. Men argumentet att vindkraftverken är en stor förlustaffär går väl i linje med den moderata inställning vi sett över hela landet, där moderater konsekvent sagt nej till att bygga ut vindkraften och därmed bidragit till de höga elpriserna.

Behovet av el kommer inte bara öka utan det kommer att fördubblas - industrin ställer om till koldioxidfri produktion och transportsektorn elektrifierar. Elpriserna är rekordhöga och att äga elproduktion, dessutom billig sådan, är en mycket lönsam affär. Då vill moderaterna sälja Eskilstunas elproduktion - det är anmärkningsvärt! I dagsläget är det också hög efterfrågan på till exempel andelar i vindkraft och prognosen för framtiden är god. När vätgasproduktionen är igång kommer vi inte heller se samma prisfall på vindkraft som idag. Med tanke på prognoserna om kommande höga elpriser och goda utsikter för vindkraft borde vi inte bara behålla den vindkraft vi har men också satsa mer på förnybar energi. Det är klokt, lönsamt och ansvarsfullt.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa