Bilar är värre klimatbovar än mjölkkor

Emma Rung, KRAV:s vd.

Emma Rung, KRAV:s vd.

Foto: KRAV

Insändarsvar2024-09-17 12:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på tankesmedjan Hållbart Matsystems insändare "EU-stödet bör gå till nyttig frukt – inte miljöskadlig mjölk", som i sin tur var en replik på KRAV:s "Skolbarnen behöver både frukt och mjölk".

KRAV har i en debatt uppmärksammat att Sveriges regering planerar att börja bjuda skolelever på frukt från läsåret 2025/26. Vi tycker att det är lovvärt att bidra till att barn vänjer sig vid att äta frukt, men vill samtidigt peka på risken att skolfrukten knuffar undan den näringsrika skolmjölken, som båda finansieras med pengar från EU:s skolprogram. I vår debatt uppmanade vi därför regeringen att säkra att EU kommer att finansiera båda dessa föredömliga satsningar: skolmjölk och skolfrukt.

Vår debatt har fått tankesmedjan Hållbart Matsystem, som pläderar för växtbaserad kost, att i en replik uppmana skolor att sluta servera komjölk, eftersom mjölkproduktion enligt dem har betydande negativ klimatpåverkan och bidrar avsevärt till förlust av biologisk mångfald. 

All mänsklig aktivitet bidrar mer eller mindre till negativ klimatpåverkan. Även mjölkproduktion, men kor är långt ifrån de värsta klimatbovarna. Omkring en femtedel (20 procent) av de växthusgaser och negativa klimateffekter som människan orsakar kommer i Sverige från lantbruket totalt, varav korna står för en del av metanutsläppen. Men ser man till mänsklig aktivitet i stort, står inrikes transporter och främst vägtrafik för betydligt mer – nästan en tredjedel (33 procent) av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser kommer därifrån.

Mjölkproduktion orsakar inte förlust av biologisk mångfald, tvärtom bidrar kornas bete till biologisk mångfald. På betade naturbetesmarker i Sverige finns ungefär lika många växtarter per kvadratmeter som i Amazonas regnskogar.

Vi behöver gå över till en mer växtbaserad kost, både av klimat- och hälsoskäl. Samtidigt kan kor producera näringstäta livsmedel som mjölk, ost och kött av cellulosarika växter som människor inte kan äta. Och näringsrika livsmedel är något vi behöver för Sveriges livsmedelsberedskap i händelse av kris eller krig.

Ett glas mellanmjölk på två deciliter ger en vuxen person 14 procent av det dagliga behovet av protein, och innehåller dessutom många vitaminer och mineraler. 

Skolfrukten kommer att göra gott för skolbarnen, och med skolmjölk från kor därtill får barnen viktig näring och energi till skolarbetet. Är frukt och mjölk dessutom KRAV-märkta bidrar de ännu mer till biologisk mångfald, eftersom de då har producerats utan naturfrämmande bekämpningsmedel.