Brudöverlämning är inte en kyrklig svensk tradition

Christina Södling (S) svarar på en tidigare publicerad insändare om brudöverlämningar.

Christina Södling (S) svarar på en tidigare publicerad insändare om brudöverlämningar.

Foto: Martina Holmberg (TT)

Insändarsvar2024-09-10 06:04
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren "Har inte S viktigare frågor att diskutera?", om brudöverlämningar.

Vår uppgift som kyrkopolitiker och ledamöter i Kyrkomötet är att via motioner lyfta fram det som inom kyrkan är problematiskt, behöver förändras, förbättras eller utredas. 

Det är det som vi gör genom motionen om brudöverlämning. Brudöverlämning är inte en kyrklig svensk tradition. Den socialdemokratiska nomineringsgruppen vill genom motionen från prästen Sara Waldenfors och socialdemokraternas gruppledare Jesper Eneroth starta en diskussion om jämställdheten. 

Vår förhoppning är att kyrkostyrelsen nu tar fram riktlinjer i kyrkohandboken som stämmer överens med kyrkostyrelsens skrivelse 2024:5, om jämställdheten: ”Allt arbete som den nationella nivån bedriver ska ha en sådan inriktning att jämställdheten mellan kvinnor och män främjas”. Kyrkohandboken är prästernas stöd och ger riktlinjer för gudstjänsterna. 

Vid vigselgudstjänsten står det i dag inget om brudöverlämning och samtidigt har präster önskat vägledning kring detta. Som goda arbetsgivare lyssnar vi och försöker få till en förbättring. Jämställdhet och arbetsgivarfrågor är alltid viktigt att diskutera. Det handlar inte om att förbjuda något, utan lyfta frågan och sprida kunskap, även om ursprunget och syftet.

undefined
Christina Södling (S).