Det ligger inga pengar och skvalpar

Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) svarar pÄ en insÀndare skriven av signaturen "Jens, lÀrare i Eskilstuna".

Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) svarar pÄ en insÀndare skriven av signaturen "Jens, lÀrare i Eskilstuna".

Foto: Joakim Serrander

InsÀndarsvar2023-12-13 21:00
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Svar pÄ insÀndaren "Jimmy och Jari, nu mÄste ni bekÀnna fÀrg och leda", skriven av signaturen "Jens, lÀrare i Eskilstuna" och publicerad tidigare i december.

Kommunen har cirka 8 miljarder att röra sig med nÀsta Är. Det mesta Àr uppbundet i löner till personal och kostnader för lokaler. Det ligger inga pengar och skvalpar. SjÀlvklart har vi tagit höjd för ökade kostnader och inflation sÄ mycket det gÄr. Men Àven en kommun rÄder under samma premisser som hushÄllen och privatpersoner. De ekonomiska resurserna Àr begrÀnsade. Allt blir dyrare.

Skolformernas samlade budgetar ligger pĂ„ omkring 3 miljarder per Ă„r de kommande tre Ă„ren och de finansieras till stor del av statliga medel, sĂ„ kallade statsbidrag. Över dessa pengar har kommunen inget inflytande och nĂ€r de ökar eller minskar mĂ„ste vi förhĂ„lla oss till det. Det Ă€r en osĂ€kerhetsfaktor som Ă€r aktuell ocksĂ„ nu.

Hela den kommunala organisationen ser nu över sina kostnader men faktum kvarstÄr. SÄvÀl Àldreomsorgen som socialtjÀnsten som skolan ropar efter mer resurser. Och det Àr bara inom dessa omrÄden som de stora resurserna finns att tillgÄ i praktiken och det mesta Àr lagstadgat och uppbundet.

Inte heller kan det vara en överraskning för nÄgon att det Àr kÀrva tider. Det har flaggats för det med all önskvÀrd tydlighet. Vi mÄste dÀrför hjÀlpas Ät för att komma igenom detta tillsammans.

Eskilstuna lÀgger dock nÄgot mer pengar pÄ skolan Àn jÀmförbara kommuner i snitt. Det Àr en medveten prioritering över tid som gjorts. Mindre Àts ocksÄ upp av lokalkostnader Àn i snitt dÄ lokalkostnaden Àr lÀgre i Eskilstuna. Just nu jobbas det intensivt med att fÄ fram en bild av vad som kan fela i de obalanser vi nu ser. Vi försöker Àven fÄ klarhet i vad som skiljer Eskilstunas verksamhet mot andra kommuners.

Även 2024 och 2025 ser ut blir svĂ„ra Ă„r. SkatteintĂ€kterna, i spĂ„ren av ökad arbetslöshet i landet, kommer sannolikt att minska stort. Vi behöver dĂ€rför tĂ€nka lĂ„ngsiktigt och balansera för en helhet mellan kommunens alla vĂ€lfĂ€rdsomrĂ„den.

Som lÀrare kanske det inte Àr relevant. Men för den som Àr eller har en Àldre anhörig Àr det viktigt. Det finns ingen enkel lösning. Inga stora summor pengar att hitta. Det Àr i skolan, vÄrden och omsorgen resursernas finns. FrÄgan Àr bara vem som ska ge till vem?

SÄ jobbigt och svÄrt Àr det politiska ledarskapet i praktiken.