Svar på Anton Berglunds (SD) insändare "Beklagligt att S fortsätter sprida en förlegad bild", som i sin tur var ett svar på Monica Johanssons (S) "SD gör utförsäljningar i vården möjliga".
Tack Anton Berglund (SD) för att du är tydlig med var ni står när det kommer till vården. Det är såklart lätt att avfärda frågan om välfärdsbrott som en ”förlegad bild”. Men det är tvärtom en högst aktuell fråga, även i Sörmland.
Nyligen fick en privat vårdcentral en skarp varning och dess samarbetspartner stängdes av. En digital minnesmottagning fuskade med registreringen så de fick pengar trots att de inte hade träffat patienter. 72 procent av deras ”besök” var rent fusk. Och häromdagen rapporterades det om hur patienter som ofta söker digital vård hos privata vårdgivare har en total avsaknad av sammanhållen vård. En person hade över 130 vårdbesök på ett år, utan ansvarig läkare. Trots att man som patient, särskilt med stort vårdbehov, ska ha en fast läkarkontakt.
Det privata vinstintresset är ett problem i sjukvården. Privata vårdcentraler har andra ekonomiska villkor än de offentliga. Utöver alla de skattekronor de får för att bedriva sin verksamhet har de ofta en koncern som backar upp med annat kapital. Gamla vinster som ibland uppkommit genom att det skapats nya vårdbehov. Ett exempel är hur en stor privat aktör har marknadsfört behandlingar mot tentaångest, ett tillstånd som i första hand kräver fler studietimmar, snarare än specialiserad vård. På det sättet flyttas skattemedlen från riktiga vårdbehov till företagens vinster.
För oss är det här inte ett effektivt sätt att bedriva vård. Alla dessa aktörer kräver, som Anton också poängterar, kontroll från Regionen i form av administrativ personal. När vi vill minska den administrativa personalstyrkan för att kunna behålla vårdpersonal driver den privata vården och behovet av kontroll i stället upp de administrativa behoven.
Att sälja vårdcentraler kan ge en engångssumma till Regionen, förutsatt att vi äger fastigheten. Men att den försäljningen skulle generera några större förbättringar för akutsjukvården och psykiatrin är ett väldigt kortsiktigt grepp. En mer långsiktig lösning för vården vore om ni använde ert inflytande hos regeringen till att säkra statligt stöd för vården, i stället för att dra undan statsbidragen år för år. Det är trots allt den politiken som försatt oss i den sjukvårdskris vi nu står i.
Avslutningsvis vill jag också passa på att poängtera att när det kommer till vårdcentraler handlar det inte om upphandlad vård. Det har vi inom viss specialistvård för att till exempel korta köer, där vårdgivaren genom avtal har ett begränsat uppdrag för att primärt behandla sörmländska patienter som Regionen behöver hjälp med. Inom primärvården är det i dag en fri marknad, där vem som helst får etablera sig förutsatt att man lever upp till kraven för vad en vårdcentral ska vara. Men den etableringen sker på uppdrag från aktieägare, inte utifrån behoven hos sörmländska skattebetalare.