Ingen har undgått att Strängnäs kommun ibland träffar överenskommelser med chefer för att de ska sluta.
Det kostar skattepengar.
Det är inte bra för kommunens arbetsgivarvarumärke.
Det skapar en tystnadskultur hos medarbetarna.
Det är orättvist.
Ovanstående är några av kommentarerna som framförts i insändare den senaste tiden.
Men ibland finns inget alternativ. Vi måste ha chefer i kommunen som följer lagar och riktlinjer och som arbetar för ett öppet samtalsklimat. Att ha kvar chefer som inte fungerar är oftast mer kostsamt än att träffa en överenskommelse om avslut.
Det är svårt att vara transparent i de här frågorna och förklara för medarbetare, politiker och kommuninvånare varför chefer får sluta. Det är en avvägning mellan chefernas integritet och att försöka skapa förståelse. Klart är i alla fall att en överenskommelse är sista utvägen. Det handlar om respekt, både för individen och för skattemedel.
Innan en överenskommelse träffats har vi uttömt alla andra möjligheter. Det kan handla om stöd, hjälp, utbildning och erbjudande om annan tjänst. En överenskommelse kommer aldrig som en blixt från en klar himmel för den chef som får sluta. Den är aldrig baserad på en händelse eller ett misstag.
Under 2024 träffades fyra överenskommelser med chefer. Strängnäs kommun har 120 chefer och totalt 2 500 medarbetare. Våra medarbetare är vår största tillgång. Att de trivs och har möjligheter att göra ett bra jobb och utvecklas är avgörande för att vi ska klara vårt uppdrag. Våra medarbetarundersökningar visar att majoriteten trivs och kan rekommendera kommunen som arbetsgivare. Vår personalomsättning 2024 var 9,8 procent, vilket brukar beskrivas som en sund personalomsättning. Bland chefer var den 8,1 procent, vilket är relativt lågt.
Jag har höga krav på våra chefer. Ju högre chef, desto högre krav. Men jag har också höga förväntningar och är ofta stolt över organisationen. Jag både hoppas och tror att jag även fortsättningsvis kommer att hitta medarbetare som vill jobba under de förutsättningarna.