Lärare ska inte rengöra leksaker

insändarsvar 11 september 2023 08:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Nina Tuncer (med flera) angående ”Skärpta krav för rengöring av leksaker”. 

Resonemanget att det är en lärares ansvar att sköta städning och rengöring av leksaker är befängt. Det är lika dumt som när det kom upp lappar i fikarummet om att lärarna ska dammsuga möblerna inför loven, eller att en lärare på en skola i Eskilstuna enligt sin rektor ska tvätta gardiner. 

Vi ska inte gå in i andra kollektivavtal än våra egna. Jag är anställd som lärare, inte allt i allo! Jag ska inte ta över andra yrkesgruppers uppgifter utan genomföra det som jag är utbildad för och låta andra göra sitt med respekt för våra olika kompetenser och roller. Det mest kostnadseffektiva borde väl ändå vara att betala lokalvårdaren för att städa och läraren för att undervisa, eller? 

Om det finns ett kollektivavtal för städning, reparationer och underhåll, undervisning, skolledning eller vad det nu må vara, så ska den som har det i sitt uppdrag genomföra det. Är nästa steg kanske att låta vaktmästaren undervisa i franska, städpersonalen lägga schema och rektor städa toaletterna medan läraren torkar golv? 

Gymnasielärare, med betoning på LÄRARE


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa