Djurgårdsporten och Wik är också en fråga om skolan i Mariefred

Det sticker i ögonen – ingen skola i Läggesta men 265 miljoner till om- och tillbyggnad av kommunhuset i Strängnäs, skriver skribenten.

Joyce Westerberg och Barbro Svensson Sjöberg, namninsamling för Djurgårdsporten och Wik.

Joyce Westerberg och Barbro Svensson Sjöberg, namninsamling för Djurgårdsporten och Wik.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2024-07-30 08:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Mysiga Mariefred” lockar barnfamiljer = skattebetalare och turister = bra för företagare. Nya bostadsområden planeras på Årbyfältet, bakom Läggesta har en ny stad (?) vuxit fram och på Gripsholms golfbana ska ytterligare bostäder byggas. Allt generar skatteintäkter till kommunen.

En av kommunens grundläggande skyldigheter är att tillhandahålla möjlighet till skolgång för barn och unga. Även om elevunderlaget inte täcker full utbyggnad av en skola i Läggesta krävs komplement till en överfylld Mariefredsskola som idag hankar sig fram med ditställda baracker på skolgården. Både elever och skolpersonal förtjänar självklart en bra arbetsmiljö – inte bara personal i kommunhuset!
Det är dags att Strängnäs kommun slutar lappa och laga och påbörjar bygget av ny skola i Läggesta!

SFAB (Strängnäs kommunägda fastighetsbolag) vilja att riva Wiik och Djurgårdsporten hänger dels ihop med skolfrågan (ännu fler baracker på husens plats?) men också med oviljan att lägga pengar på husens underhåll. Se bara hur Wiik står och förfaller! 
Att renovera och tillgänglighetsanpassa Wiik gör att huset även i fortsättningen kan användas av skolan och kulturskolan. Kommunens fastighetsaktiebolag SFAB räknade 2022 med att renovering av båda husen skulle kosta ca 14 miljoner. Siffror som många ifrågasatt som för högt räknat.

1200 personer skrev på i protest 2022 mot planerad rivning av Wiik och Djurgårdsporten. Minnet av rivningen av Vita skolan 1980 lever fortfarande hos många Mariefredsbor.  De båda husen är viktiga karaktärsbyggnader, som tillsammans med Gamla folkskolan/Metallfabriken utgör slutet på den gamla stadskärnan österut.

Renovera husen, gör en park bakom Wiik, tillägna den de människor som en gång bodde på ålderdomshemmet. Sätt upp en liten bronsstaty av ”Qvartinge-Anna”, hon som gick med mjölk varje dag från gården Qvartinge till mejeriet på Gripsholms kungsladugård och levde sina sista år på ålderdomshemmet Wiik. Sätt upp information som visar husen i ett historiskt sammanhang med slottsodlingar, kungens djurgård och kolonilotter.

Det krävs nu politisk vilja och mod att i handling respektera Mariefredsbornas viljeyttring att värna den historiska miljön som är så gynnsam för besökare, företagare och – i slutändan – Strängnäs kommun. Och att snarast påbörja bygget av en skola i Läggesta!.