Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson inledde dock onsdagens budgetfullmäktige på ett lite okonventionellt sätt. Han delade ut var sin bok till Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui och till Sverigedemokraternas gruppledare Kim Fredriksson. Boken handlade om kommunal ekonomi, något som Jimmy Jansson tycker oppositionen behöver lära mer om.
Annars valde majoriteten att lyfta de jätteinvesteringar på 5 miljarder som S, M och C avser att göra inom förskola, skola och äldreomsorg de närmaste åren samt 345 miljoner till driften. Det budgeterade överskottet på 2,5 procent, drygt 160 miljoner togs också upp.
– Investeringar krävs för att möta tillväxten, överskottsmålet innebär lägre belåning från banken och den ska vara låg, framförde kommunalrådet Jari Puustinen (M).
Oppositionen ifrågasatte förstås den rödblågröna budgeten. Marielle Lahti (MP) lyfte förskolan:
– Våren 2018 slogs larm om situationen i våra förskolor, en situation som fortfarande är ohållbar. Vi föreslår ett tak för barngrupperna, men majoriteten säger ingenting.
Flera av partierna tog upp bristen på höjning av skolpengen.
– De pengar ni i majoriteten pratar om är en automatisk uppräkning utifrån att det blir fler barn, det är inga extra pengar, påpekade Maria Chergui.
Förändringarna av tilläggsbeloppet till barn med behov av särskilt stöd ifrågasattes, bland annat av Lotta Jonsson (KD):
– Ni gör om kriterierna och ger 20 miljoner mindre att fördela till barn med neuropsykiatriska funktionshinder. Hur tänker ni? Det är som om landstinget sa att barn med brutna ben får gips, men barn med brutna armar får klara sig själva.
Majoriteten kontrade med att kriterierna gjordes om för att de var otydliga tidigare, och att behoven styr så att alla barn ska få det de behöver. Majo Kuusikoski (S) kallade kritiken för ett drev, något som fick Magnus Arreflod att reagera:
– Det får vara slut på majoritetens försök att slingra sig ur sin hantering av tilläggsbeloppet. Nu är det ett drev. Det som har hänt är att ni har lyft ur en grupp, och ni har lyft ur 20 miljoner. Bristerna hade kunnat åtgärdas ändå.
SD:s Kim Fredriksson kritiserade majoriteten för mycket snack men lite verkstad.
– Ni säger att det pågår ett arbete men sedan händer det ingenting, som med övervakningskameror och ordningsvakter.
Men SD fick också motta en hel del kritik, bland annat från Centerns Arne Jonsson:
– Höstens val är ett avgörande vägval mellan ett liberalt alternativ och en nationalistisk återvändsgränd.
Totalt gjordes 185 anföranden från talarstolen under budgetdebatten som tog hela dagen. På eskilstuna.se går debatten att se i efterhand. Där går det också att ta del av samtliga partiers budgetförslag.