Allt fler civila brottsutredare anställs av polisen i Sörmland

Det blir allt vanligare med civila brottsutredare hos polisen. Förra året anställde polisen i Sörmland en handfull. Tillskottet efter årets rekrytering är 12 nya civila utredare till länet. – Genom att tillvarata möjligheten att anställa civila kan vi växa i förmåga att utreda brott på ett bättre sätt, säger Mikael Backman, polisområdeschef i länet.

Det är svårt att rekrytera poliser till utredningsverksamhet, vilket gör att polisen får anställa civila utredare.

Det är svårt att rekrytera poliser till utredningsverksamhet, vilket gör att polisen får anställa civila utredare.

Foto:

Övrigt2018-04-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För några år sedan blev det möjligt för civila utan formell polisutbildning att utreda brott i huvudsak på samma sätt som deras polisutbildade kollegor. Hantering av tvångsmedel såsom husrannsakan, hämtning till förhör, gripanden och situationer där det kan finnas risk för våldsanvändning är förbehållet poliser, berättar Tomas Karlsson, chef för utredningssektionen i Sörmland.

Men civila får hålla förhör och ta in och granska olika typer av material. Flest antal civila utredare jobbar med det som kallas mängdbrott, bedrägeri eller med familjebrott.

– Utan de civilanställda skulle vi vara avsevärt färre brottsutredare med följd att färre brott skulle bli utredda och uppklarade, säger Tomas Karlsson.

Förra året anställdes ungefär en handfull civila utredare i Sörmland. Polisens senaste rekrytering har nyligen avslutats och sedan början av oktober är tolv personer nyanställda i länet.

– Rekrytering av civila inom polisen är ett led i en nationell inriktning att försöka renodla de polisiära uppgifterna, så att vi kan vara så resurseffektiva som möjligt med den arbetskraft som finns, säger Mikael Backman, polisområdeschef i Sörmland.

Fram till år 2020 har regeringen aviserat tillskott till polisen på drygt sju miljarder kronor. Förstärkningen ska finansiera tidigare beslut om att öka antalet poliser med 1 500 fram till och med 2020 samt en ökning med 1 600 civilanställda.

De nya utbildade poliserna tar tid att få in från skolan, och under tiden kan civila avlasta poliser som kan frigöras för de uppgifter som kräver utbildning.

Med rådande personalbrist, menar Tomas Karlsson att det inte finns så många alternativ, än att anställa civila.

– Poliserna behövs i den yttre verksamheten i första hand och i den utredande verksamheten kan vi kombinera civila och polisiära utredare. I dagsläget är det svårt att rekrytera poliser till utredningsverksamheten vilket gör att vi får hitta andra vägar för att försöka klara vårt uppdrag. Ett sätt är att rekrytera civila utredare, säger han.

Av de tolv som är nyanställda i länet ska tio jobba med mängdbrott och två med bedrägerier.

Ungefär hälften av de nyanställda har placering i Eskilstuna, i övrigt är anställningarna fördelade enligt de verksamhetsbehov som finns runtom, förklarar Tomas Karlsson.

De nyanställda utredarna är just nu under utbildning. De får en tio veckors intensivutbildning, bland annat om kriminalteknik, juridik, förhörslära och arbetsregler.

I Katrineholm, som nu förstärks med två nya civila utredare, berättar kommissarie Peter Göransson, att de civila utredarna nu utgör ungefär 40 procent av styrkan inom mängdbrott.

Tre av de nya utredarna har placering i Nyköping, där Johnny Rydin, gruppchef på utredningsenheten, berättar att organisationen också annonserar efter utredare med tidigare erfarenhet av yrket.

– Vi tappar lite resurser när de som är nyanställda får sin introduktion, vilket innebär att erfarna medarbetare är deras mentorer. Så vi tänkte att vi provar lite nya grepp och ser om det finns någon möjlighet att det kanske finns någon pensionerad utredare som vi kan sätta in i produktion direkt, för att möta upp medborgare.

Ännu har inga tidigare utredare återanställts, men det finns ett intresse säger Johnny Rydin. Han är glad över den kompetens som han menar att civila utredare tillför roteln.

– Det är jättekul med balansen som polisiära och civila kan skapa tillsamman, det är en oerhörd kompetens som vi har tillsammans.

Mikael Backman är också väldigt glad över den senaste rekryteringen.

– Jag är säker på att de nyanställda kommer att bidra till våra verksamhetsmål. Jag ser att vi behöver både poliser och civila för att få igenom vårt verksamhetsuppdrag i dag, speciellt med rådande brist på poliser. Jag ser gärna en kombination av civila och utbildade poliser som tillsammans i team kan utföra arbetet. Vi får hela tiden göra avvägningar för att ha en så bra verksamhet som möjligt, säger han.

Enligt Tomas Karlsson handlar det om att hitta en balans för den perfekta mixen. Han berättar också att intresset inför rekryteringen varit stort.

– Jag tror att det är stimulerande för många att även som civil kunna vara en del av brottsbekämpandet. Och de civila skolas in i utredningsarbetet genom att faktiskt arbeta, det gör att vi får fram bra utredare.

Så många civila utredare jobbar i Sörmland

Polisregion Öst bildades i januari 2015, och är en av sju regioner i Sverige. Regionen består av Jönköpings län, Sörmlands län och Östergötlands län, vilka i sig utgör var sitt polisområde.

Den senaste rekryteringen av civila utredare innebar ett tillskott på 12 personer i Sörmland, 18 i Östergötland och 14 i Jönköpings län.

Utöver de nyrekryterade utredarna jobbar sedan tidigare sammanlagt 129 civila utredare i region öst fördelat över länen enligt följande, enligt statistik från Polismyndighetens HR-avdelning:

Polisområde Sörmland: 41

Polisområde Östergötland: 46

Polisområde Jönköping: 33

Regional avdelning: 9