Allt sjukare medarbetare i skolan

Sjukfrånvaron inom kommunens skolverksamhet ökar, men ekonomin ska gå ihop. En första delårsrapport tas upp på mötet nästa vecka.

Den 29 maj är det dags för nytt sammanträde i barn- och utbildningsnämden.

Den 29 maj är det dags för nytt sammanträde i barn- och utbildningsnämden.

Foto:

Övrigt2018-02-15 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Många chefsbyten, ekonomiska besparingar och en minskad personalstyrka anges som möjliga förklaringar till den allt högre sjukfrånvaron inom kommunens skolverksamhet. Det framgår av barn- och utbildningsnämndens första delårsrapport för 2018, som ska tas upp på sammanträdet den 29 maj.

[fakta nr="2"]

Tidningen har skrivit flera artiklar om den höga sjukfrånvaron inom Strängnäs kommun; något som åtgärder för att hämta hem det 11,3 miljoner kronor stora underskott som ekonomerna flaggade för i samband med månadsavstämningen i mars.

Fler ärenden på dagordningen

En del elever i årskurs 4–9 har för långa väntetider på skolskjuts. Med dagens regler kan de få vänta upp till 90 minuter. En ändring föreslås, med en maxtid på 60 minuter. I de nya reglerna ska det också skrivas in att elever i grundsärskola kan få skjuts till och från fritidshem.

Betyg i moderna språk ska ges från årskurs 6 framöver, har regeringen beslutat. Förändringarna har med en ny indelning av grundskolans timplan att göra och gäller från den 1 juli. Timplanen som råder i Strängnäs kommun har setts över och justerats, något som skolpolitikerna ska fatta beslut om.

Från och med augusti 2018 kan kommunen gå ifrån förskottsbetalning för barnomsorg. Förslaget är att ändra till fakturering för innevarande månad; något som ska vara till fördel för kunderna.

En medborgare föreslog i början av året att varje skoldag ska inledas med fysisk aktivitet. Men det ser inte ut att bli något gehör, bland annat med hänvisning till att utbildningskontoret redan arbetar aktivt med frågan.