Ann-Sofie Wågström har suttit längst i kommunfullmäktige

De 65 politiker som valts in i Eskilstunas nya kommunfullmäktige återspeglar inte riktigt befolkningens sammansättning.– Vi behöver få in fler yngre, fler kvinnor och fler med utländsk bakgrund. Det är en fråga som alla partier måste ta ansvar för, säger Ann-Sofie Wågström (S), fullmäktiges ålderspresident.

Ann-Sofie Wågström (S) är den ledamot som suttit i fullmäktige under längst tid och är därmed ålderspresident.

Ann-Sofie Wågström (S) är den ledamot som suttit i fullmäktige under längst tid och är därmed ålderspresident.

Foto:

Övrigt2018-03-16 15:32
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fullmäktige är kommunens högsta folkvalda beslutande organ och ska vara representativt för befolkningen. Men en genomgång av de invalda politikerna visar att genomsnittsåldern i fullmäktige är högre (47 år) än snittet bland kommuninvånarna (41 år).

– Vi saknar de yngre i politiken. Samtidigt vet vi att de unga är mer lättflyktiga när de får jobb eller kommer in på universitetet eller träffar kärleken. Men här har alla partier ett ansvar. Vi kämpar för att få in fler ungdomar i partierna, säger Ann-Sofie Wågström.

Endast sju av de 65 ledamöterna är under 30 år, varav Josefine Helleday (S) och Stefan Biscevic (M) är yngst med sina 20 år. Tio ledamöter är ålderspensionärer. Äldst av dem är 76-årige Lars Andersson (S).

Sett ur ett jämställdhetsperspektiv är 37 ledamöter män (57 procent) och 28 kvinnor (43 procent). Åtta av Moderaternas tolv stolar i fullmäktigesalen går till män. Bland Sverigedemokraterna är åtta av 13 ledamöter män.

– Så här har det sett ut traditionellt. Det visar att partierna har ett jobb att göra för att fullmäktige ska kunna spegla samhället i stort. Det gäller självklart också andelen med utländsk bakgrund, säger Ann-Sofie Wågström.

21 av de 65 ledamöterna är nykomlingar. De kommer att få grundläggande utbildning i hur kommunen är uppbyggd och hur de tekniska delarna av demokratin ser ut i form av interpellationer, yrkanden, återremisser och bordläggningar med mera.

Som kontrast till den gruppen är 58-åriga Ann-Sofie Wågström – som suttit i fullmäktige sedan 1991 – en verklig veteran. Av de 65 ledamöterna är hon den som suttit längst och får därmed titeln som ålderspresident. I den rollen är hon den som öppnar det nya kommunfullmäktige vid sammanträdet den 25 oktober med förhoppningen att också bli återvald som fullmäktiges ordförande.

– Det är ett tufft uppdrag men det är väldigt roligt också.

S+M+C styr i majoritet

Antalet ledamöter i fullmäktige har inför den nya mandatperioden minskat från 79 till 65. Det nya fullmäktige tillträder formellt den 15 oktober men det första sammanträdet äger rum den 25 oktober då presidiet väljs. Den 13 december väljer sedan fullmäktige vilka som ska sitta i de olika nämnderna. Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet bildar majoritet genom en blocköverskridande koalition. Tillsammans har de 39 mandat medan de fem oppositionspartierna har 26 mandat.