För att kunna jobba som deltidsbrandman krävs det att personen är bosatt i området och har ett annat jobb som hen kan släppa direkt när larmet går. Det är inte alla yrken där det passar, och alla chefer gillar inte att deras medarbetare försvinner från sitt jobb utan förvarning.
I många kommuner är det därför en utmaning för räddningstjänsten att hitta personal till alla deltidstjänster. Strängnäs är inget undantag, och i Mariefred har det varit extra knepigt.
Deltidsstyrkan i Mariefred krymptes 2011 från fem man till tre, och en av anledningarna var just att det var svårt att rekrytera personal. Sedan dess har det hänt vid flera tillfällen att det bara funnits en brandman vid beredskap, när tillfälliga luckor i bemanningen inte har kunnat fyllas. Då har styrkan i Strängnäs förstärkts för att kompensera, men det är inte optimalt eftersom de har längre att åka.
Nu testar räddningstjänsten ett nytt grepp. Förra måndagen började den före detta deltidsbrandmannen Fredrik Lennmark jobba heltid – men inte bara med klassiska brandmannasysslor.
‒Det är en kombinationstjänst. Jag ska även fungera som en resurs för kommunen, säger han.
Räddningstjänsten har fått lite mer pengar av teknik- och servicenämnden, men resten av tjänsten ska finansieras av att Fredrik Lennmark utför vissa arbeten åt kommunen. När det uppstår behov av ett par extra händer i skolan eller det kommunala bostadsbolaget, ska han kunna hoppa in.
‒Kommunen kan till exempel hyra in mig för att klippa gräs på Hammaren eller ploga snö. Jag har redan varit på måltidsservice på Mariefreds skola och serverat mat åt barnen, berättar han.
När Fredrik Lennmark fortfarande var deltidsbrandman drev han en målarfirma, som nu ska avvecklas.
‒Det känns skönt. Det har varit ett jäkla pusslande för att få schemat att gå ihop, säger han.
Troligtvis kommer han inte att behöva sakna själva målandet. Brandstationerna i Mariefred och Åkers styckebruk har behov av ett visst målningsarbete, och det kommer Fredrik Lennmark att kunna utföra. Därmed sparas ytterligare några tusenlappar in av räddningstjänstens budget.
Resurser sparas också på fler sätt. När han inte har jour är det tänkt att Fredrik Lennmark ska ta över ansvaret för att åka runt och kontrollera brandsläckare på skolor och liknande, något som tidigare gjordes av extrainsatt personal från Strängnäs.
Arbetsuppgifterna måste fortfarande alltid vara av det slag att han kan släppa allt om larmet går.
‒När jag har jour måste jag vara redo att sticka på larm, säger han.
För att han snabbt ska kunna ta sig till olycksplatsen, ska han hela tiden ha med sig en specialutrustad jeep så att han har med sig all utrustning. När han har jour kommer han att vara en så kallad FIP-person, en Första insatsperson, vars uppgift är att skaffa sig en överblick och påbörja en räddningsinsats i väntan på att deltidskamraterna ska hinna komma.
FIP-personer med FIP-bilar finns redan i flera av Strängnäs grannkommuner, men att delvis finansiera brandmäns heltidstjänster genom uppdrag åt kommunen blir Mariefred ensamt om i Sörmland.
‒I Knivsta fanns det tidigare en hel styrka som arbetade så, och i Härjedalen har räddningstjänsten samarbetat med socialtjänsten, säger Mårten Eskilsson, räddningschef i Strängnäs kommun.
Exakt hur bra det kommer att fungera i Mariefred återstår att se, men han tror inte att det blir några problem att få tillräckligt många uppdrag för att täcka kostnadsökningen som det innebär att Fredrik Lennmark nu gått från deltid till heltid.
‒Om det här slår väl ut är vi inte främmande för att anställa fler heltidsbrandmän på det här sättet. Men då måste det finnas så många uppdrag att nästa tjänst kan finansieras helt av dem, säger Mårten Eskilsson, räddningschef i Strängnäs kommun.
Hur kommer då Mariefredsborna märka av det här?
‒Framför allt innebär det här att stationen är bemannad dagtid, om Fredrik inte är ute på något uppdrag. Så han finns här om någon till exempel har en fråga. Men så kommer hans FIP-bil att synas runt om i Mariefred eftersom han kommer ha med sig den överallt.
Det kan också göra stor skillnad för en nödställd person, eftersom utryckningstiden blir kortare. En vanlig deltidsbrandman i Mariefred har sex minuter på sig att ta sig till stationen och bli redo för avfärd. När Fredrik Lennmark är i jour som FIP-person ska han vara klar inom nittio sekunder, samma tid som heltidsbrandmännen i till exempel Strängnäs.
‒Det blir mer än fyra minuter snabbare, det är jättestor skillnad vid till exempel ett hjärtstopp, säger han.