Varje år har kommunen ett visst antal jobb vigda för ungdomar, i år är det ungdomar födda 2000 som står först i kön, men i vissa fall kan det även handla om äldre sommarjobbare.
‒Det som är så bra i år är att vi kan garantera att alla som är födda -00 och som söker får jobb. Årskullen är drygt 170 och vi har fått in 80 ansökningar hittills, säger samordnaren Sanna Vuorenmaa.
Under onsdagen hade hon tillsammans med kollegan Sandra Östling och Matilda Ljudén från Roligaste sommarjobbet tagit plats på Prins Wilhelmgymnasiet.
‒Vi kan hjälpa till att ansöka direkt på plats eller berätta om hur man också söker andra sommarjobb i kommunen. Det finns massa olika jobb och en del kan jobba med Roligaste sommarjobbet där man får jobba med entreprenörskap. Satsningen började vi med förra året och hade 28 ungdomar i den då, säger Vuorenmaa.
I Roligaste sommarjobbet får ungdomar med hjälp av ett startbidrag testa sin egen affärsidé och det hamnar inte under den traditionella kategorien av sommarjobb inom exempelvis vård, förskola eller parkförvaltning där man jobbar 75 timmar.
Hur mycket är lönen på?
‒Det är inte klart ännu, men i fjor var det 70 kronor i timmen, säger Vuorenmaa.
‒Vanligaste frågan är vad det är för jobb och om jag kan söka om jag är så här gammal. Vi har också fått prata om hur man skriver personligt brev, det är många som gör det för första gången.
Att söka sommarjobb kan vara en bra skola för när det är dags på riktigt och ge värdefulla erfarenheter.
‒Jag har haft flera som hade feriejobb genom kommunen förra året som sagt att det är bra för nu har de något att skriva i cv:t också. Och vi har pratat om vikten av en bra referens. För de allra flesta är detta den första kontakten med arbetslivet och där har vi som kommun ett stort ansvar att visa rätt bild av arbetslivet och ge en bra introduktion till hur det är att jobba, säger Sanna Vuorenmaa.
Senast den 12 mars måste ansökningarna vara gjorda.