LUNA JOYCE: "MUSIKEN HAR ALLTID VARIT EN FRISTAD FÖR MIG"
Cajsa Nilsson Eriksson har ett alterego i Luna Joyce. Förra året släppte hon en EP. Nu jobbar hon på vad som antagligen kommer bli hennes första fullängdare.
– Mest av allt vill jag bevisa för mig själv att jag kan.
Det är inte bara vi på Extra som ser Luna Joyce som en möjlig arvtagerska efter Kent. Även Pär Eriksson, kommundirektör i Eskilstuna, nämner henne i sin summerande årskrönika över 2017.
2017 var året då Luna Joyce släppte sin EP Unsolved. Mörkt och mystiskt, beskriver P4 Sörmland musiken.
Bakom Luna Joyce hittar vi Cajsa Nilsson Eriksson, 20 år, född och uppvuxen i Eskilstuna.
– Det känns som att man vill kunna representera staden på samma sätt som Kent gjorde. Och kunna ge Eskilstuna ett nytt musikansikte.
För Cajsa har musiken alltid funnits där. Farmoderns piano, pappans band... Musiken kom liksom naturligt. Och på frågan vilka instrument hon spelar får hon tänka efter länge innan hon ger ett sammanfattande svar:
– Det är allt från piano och fiol till munspel. Favoriten är piano, det är alltid mitt förstahandsval.
Mitt mål är att bevisa för mig själv att jag faktiskt kan. Att jag kan ge ut mina egna låtar och att jag blir nöjd på ett personligt plan.
Musiken har också funnits där när livet varit tungt. Och valet att ta artistnamnet Luna Joyce bottnar i just svåra tider.
– Jag är en väldigt osäker själ och har varit med om mycket dåligt. Att sätta ett annat ansikte på mig och gå in i en annan karaktär gör att jag vågar ge utlopp för min musik utan att behöva tänka att jag är rädda lilla Cajsa. I stället kan jag tänka att jag är Luna Joyce.
– Det har varit mycket mobbning och jag har haft det tufft med psykisk ohälsa. Musiken har alltid varit en fristad för mig.
Nu håller Cajsa på med det som kan bli hennes första album.
– Jag hoppas att det blir klart i slutet av sommaren eller till hösten.
Målet med musiken? Ja, när andra kanske siktar på stora arenor så siktar Cajsa på något som kan vara nog så svårt.
– Mitt mål är att bevisa för mig själv att jag faktiskt kan. Att jag kan ge ut mina egna låtar och att jag blir nöjd på ett personligt plan.
* * *
ANGELINA PAVANELLI SJUNGER PÅ SVENSKA: "KÄNNS SOM EN KÄFTSMÄLL"
– Jag älskar svenskan, det är ett extremt vackert språk.
Det säger Angelina Pavanelli som nu sprider sin låtskrivartalang som musiklärare i Eskilstuna. Kombinerat med frilansande musikjobb kan hon göra det många bara drömmer om: Leva på musiken.
"Med en kombination av enkla melodier, talande texter och starka popinfluenser sjunger hon låtar med egna ord."
Så beskrevs Angelina Pavanelli för besökarna i programmet till evenemanget Folk och Kultur, där hon var en av artisterna som uppträdde.
Angelina Pavanelli, som vunnit både Musikdirekt Sörmland och tävlingen P4 Nästa. Som hunnit utbilda sig i musikproduktion och ljudteknik på Bollnäs folkhögskola. Och som hunnit få fina recensioner för sin debut-EP. 21 år gammal.
– För mig känns det bara inspirerande att Kent kommer från Eskilstuna, säger hon.
Precis som Kent så har hon valt att sjunga på svenska.
– Jag älskar svenskan, det är ett extremt vackert språk. Det är enkelt och rakt på sak. Ibland känns det som en käftsmäll, jag gillar det, säger hon.
För mig känns det bara inspirerande att Kent kommer från Eskilstuna.
Faktum är att Angelina Pavanelli kan leva på musiken. Om än kombinerat i flera delar: Sin egen musik, ljudtekniker, livespelningar och så jobbet som låtskrivarlärare på Musikskolan.
Om det sistnämnda säger hon såhär:
– Det är otroligt roligt att vara med i någon annans skrivarprocess. Det är verkligen superhäftigt och jag har så duktiga elever.
Just nu håller Angelina Pavanelli på att spela in. Men exakt vad hon kommer landa i är inte riktigt klart. Kanske ett album, kanske ytterligare en EP.
– Vi får se hur det formar sig. Men jag föredrar att sätta ihop en helhet så det blir ett lite större projekt.
* * *
TOVE WIKSTRÖM HAR KENT ATT TACKA FÖR MUSIKEN
– Jag vill helst inte le på bilderna. Det passar inte min image.
Det säger Eskilstunamusikern Tove Wikström till Eskilstuna-Kuriren i en intervju. Att tänka på sin image ligger helt i linje med Kent.
– Folk förväntar sig att man ska vara söt och le. Men det är inte jag, säger Tove Wikström i intervjun med Eskilstuna-Kuriren.
– Mina låtar är inte de gladaste, och jag jobbar hårt på att folk ska förstå helhetsbilden. Då är det inte rätt att stå och smila upp mig i tidningen.
Tove Wikström är singer-songwriter och har gjort sig ett namn i Eskilstuna med sina vemodiga sånger. Och hon har vuxit upp med Kent.
– Hela familjen gillar Kent och vi hade Kent-affischer hemma. När man bor i Eskilstuna är det hög igenkänningsfaktor i Kents texter. Jag hade nog inte hållit på med musik om det inte hade varit för Kent, säger hon till Eskilstuna-Kuriren.
Nu kan hon vara en av de som tar över taktpinnen efter Kent. Det tror i alla fall vi på Extra som valt ut Tove Wikström till en som kan vara värd att hålla öronen på nu när Kent har tystnat.
* * *
MICHAEL CRIMSON HAR RÖSTEN; AMBITIONEN OCH FRISYREN
"Han låter som en mix mellan en David Bowie, Pink Floyd, Led Zeppelin och Queen, och hans första album har uppmärksammats långt utanför Sveriges gränser. Michael Crimson från Eskilstuna tar 70-talsrocken med till vår tid."
Så beskrev Eskilstuna-Kuriren Michael Crimson i ett reportage. Och debutskivan Medusa får 8 av 10 i betyg av det brittiska magasinet "Classic rock".
Det finns all anledning att hålla ögonen på den 29-årige sångaren, låtskrivaren och gitarristen från Eskilstuna.
För med en utbildning på S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna har Michael Crimson en hel del gemensamt med bandet vi på Extra tycker att han är möjlig arvtagare efter. Både Jocke Berg och Martin Sköld i Kent gick på skolan.
Den som tycker att namnet Michael Crimson nästan är för bra för att vara sant för en rockstjärna har helt rätt. Michael föddes med det lite mindre stjärnsprakande efternamnet Nilsson. Kanske hade det fungerat att hålla kvar namnet Nilsson? Går det slå igenom och heta det högst alldagliga namnet Kent går det nog slå igenom och heta Nilsson också.
Oavsett så finns förutsättningarna. Eskilstuna-Kurirens recensent ser potentialen: Michael Crimson har rösten, ambitionen, skrivkontraktet och en supercool frisyr.
* * *
JIM CASTRO: "JAG HOPPAS FÅ SPELA PÅ EN STOR ARENA EN DAG"
"Det är en kraftfull låt, en riktig arena-rock-låt som jag hoppas få spela på en stora arena en dag." Så beskriver Jim Castro sin nya singel. Och vi på Extra tror att den där stora arenan finns inom räckhåll om inte redan nådd.
"Jag minns en tid, minns en stad, där ingen nånsin kunde hålla oss tillbaks. Fienden dom kom i tusental, men vi stod alltid kvar."
För någon månad sedan laddades låten "Saknad" upp på Youtube, med tillhörande musikvideo. Nu har den snart fått en halv miljon visningar. Den virala succén är ett faktum för Eskilstunabon Jim Castro.
Den snart 40-årig trebarnsfadern beskriver sig som både lycklig och chockad.
– Jag kände ju redan när jag skrev låten att den var något extra, säger Jim Castro i en stor intervju med Eskilstuna-Kuriren.
I intervjun berättar han att han tänkte tillbaka på sitt 20-åriga jag när han skrev låten. Den unga killen med de stora drömmarna. Reaktionerna har varit många. I kommentarerna i låtens spår syns allt från hur den hjälpt genom tuffa tider, genom spruckna relationer och genom nära anhörigas bortgång.
Nu har han precis släppt sin nästa singel. "För dig" har samma driv och samma nerv som låten som blivit viral. De stora arenorna ligger nära. Kanske kan man redan säga att Jim Castro är där? Publik har han ju redan online i hundratusentals.
* * *
VICTOR WIDÉN TÄNKER FYLLA BÅDE ARENOR OCH FESTIVALER
Rent musikaliskt står artisten Diwibe i princip så långt ifrån Kent som man kan komma. Men det går att fylla arenor och festivaler ändå. Victor Widén tänker göra det med hjälp av sin laptop.
I höstas släppte han singeln "Pumpkin". En självklar dansgolvsrökare, skrev Eskilstuna-Kuriren i ett reportage.
Bakom artistnamnet Diwibe finns 22-årige producenten, låtskrivaren och dj:n Victor Widén från Eskilstuna. I samma reportage i Eskilstuna-Kuriren berättar Victor om drömmen: Att få spela på de stora arenorna och festivalerna.
– Jag kan börja på Summerburst men helst vill jag spela på Tomorrowland och Ultra Music Festival, säger Victor i intervjun med Eskilstuna-Kuriren.
Alla tre är festivaler som riktar in sig på elektronisk dansmusik. Och det är den typ av musik som Victor sysslar med – antingen i sin studio eller vid sin laptop hemma vid köksbordet.
Faktum är att han utbildat sig i elektronisk musikproduktion och trots att han extraknäcker som dj så är det den egna musiken som ligger honom närmast.
Vi på Extra ser fram emot nästa steg från den här artisten.