Hon har tidiga minnen av hur hon och kompisar gärna tog kameror med sig på höstpromenader och klassresor. Och Elenor Andersson minns hur pappans fotointresse inspirerade.
‒Vi var ofta på semester hos släkten i Norge. Pappa fotograferade mycket, och så såg vi på diabilder tillsammans efteråt. Det är sånt man kan sakna i dag.
Men Elenor delar numera själv sina bilder med många människor. Och hon är medlem i Eskilstuna fotoklubb.
‒När jag köpte en smartphone blev det lättare att vara en aktiv fotograf, och vartefter telefonen bytts till nyare modeller har bilderna blivit bättre. För två och ett halvt år sedan köpte jag en systemkamera, och den har jag ofta och gärna med på promenaderna runt stan.
Favoritstråken för promenaderna och cykelturerna går längs ån och i Gamla stan. Kameran är med under besök även i andra städer, men det är Eskilstuna som syns oftast på de bilder Elenor lägger upp i sociala medier – och som får mycket uppskattning.
‒Jag tycker om min stad, och jag ser ju själv att kärleken syns i bilderna. Det har kommit automatiskt. Jag tror att jag kommit att uppskatta Eskilstuna mer sedan jag började fotografera. Det finns jättemånga fina platser, tacksamma att föreviga. Inte minst vid vattnet förstås, och i de vackra parkerna.
Hon är aktiv i Facebookgruppen "Du vet att du är från Eskilstuna om...", och på Instagramkontot "Elenor44" är följarna många och från vitt skilda håll.
‒Instagram är extra roligt eftersom man delar intresse med människor man inte känner, och jag har följare från hela världen. Alla är väldigt uppskattande.
Elenor har fått förfrågningar om såväl porträttfotografering som utställning.
‒Det finns väldigt mycket man kan göra, men dit har jag som hobbyfotograf inte kommit än. Hittills har största utmaningen varit att föreviga systerns hund, skrattar hon.
Även om hon trivs bra som undersköterska är drömmen att bli fotograf för en resetidning och få åka runt och göra reportage om spännande resmål världen över. Platserna som lockar är många.
Vad gör då en bra fotograf? Elenor Andersson ger tips:
‒Jag tror att det handlar om att ha rätt blick för motiven, att hitta vinklarna, och inte så mycket om jättedyra kameror. Man kommer långt med mobilen, och övning ger färdighet. Börja med lättare motiv – byggnader exempelvis står ju där de står. Själv tycker jag allra bäst om att gå ut tidiga morgnar, när det är lugnt och stilla, och ljuset är vackert.