– I stället för att sucka och gnälla över situationen känns det bra att ta tag i det och låta en opartisk instans lösa tvisten.
Det säger Eskilstunabon Johannes Hedlund.
Han är en av tusentals svenskar som tagit tvister med företag till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Som exempel kom det in över 13 000 anmälningar till ARN förra året. Av dessa prövades omkring hälften. Och av de som prövades fick kunden rätt eller delvis rätt i 42 procent av fallen.
Johannes Hedlund har gjort två anmälningar och fått rätt båda gångerna.
– Ja, jag är 100-procentig, säger han och skrattar.
[fakta nr="2"]
Den första anmälan han gjorde gällde en bil. I annonsen stod det att bilen var "utrustad med all utrustning som gick att få som ny". Men efter köpet började Johannes Hedlund misstänka att bilen inte alls var utrustad så som annonsen hävdade.
– Jag pratade med kollegor och kontaktade även en bilfirma som säljer bilar av det märket. När jag sammanställt en lista på vad som borde ha varit med så saknades det utrustning för lite över 90 000 kronor. Jag kände mig lite dum som inte kollat upp det mer innan, men samtidigt litade jag på det firman skrev i annonsen.
Johannes Hedlund berättar att han fick mycket stöd från kommunens konsumentvägledare i sin process för att få rätt mot företaget som sålde bilen.
– Det kändes skönt att de också tolkade annonsen på samma sätt som jag gjorde.
Efter många turer och efter att Johannes Hedlund försökt komma överens med företaget som sålde bilen så tog det till slut stopp. Stämningen blev till och med hotfull från bilfirmans sida.
– Då bestämde jag mig för att ta ärendet till ARN.
När ARN prövat ärendet gav de Johannes Hedlund rätt. Trots detta hörde han inte ett ljud från företaget om kompensation. Först när advokat kopplades in kom ersättningen.
– Men det kändes aldrig riktigt roligt att äga den där bilen sen.
Hur ser du på att företagen inte behöver följa ARN:s beslut?
– Det är lite frustrerande att deras beslut inte är bindande för företagen. Samtidigt så är det en lägre instans som ger möjlighet att lösa en tvist utan att behöva gå till domstol. Och de allra flesta företag följer ARN:s beslut.
Företaget skyllde på ett syftningsfel i annonsen och på att det var en praktikant som skrivit den.
Även den andra anmälan Johannes Hedlund gjort till ARN handlar om en annons som sedan inte levt upp till vad som levererades. Annonsen gällde inspelningsutrustning som skulle ha två medföljande mikrofoner. När varan kom saknades båda mikrofonerna.
– Företaget skyllde på ett syftningsfel i annonsen och på att det var en praktikant som skrivit den.
– Den här gången handlar det inte om några stora pengar utan det känns mer som en principsak. Jag har sökt information nu i efterhand och hittat flera som haft problem med just det företaget. Så den här gången kände jag att jag gör en anmälan, för jag vet att det är många som inte orkar driva saken vidare.
Enligt ARN:s statistik så brukar omkring 80 procent av företagen följa ARN:s beslut. Om företaget Johannes Hedlund vunnit över den här gången kommer att göra det återstår att se. Beslutet kom förra veckan.