Folknykterhetsaspekten har spelat ut sin roll

Replik till Susanne Nyströms ledare Ingen alkohol på gårdarna (2/7).

Foto:

Övrigt2018-01-16 18:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 2 juli tycker ledarskribenten Susanne Nyström till om gårdsförsäljning av alkohol. Hon är emot den eftersom den inte är förenlig med fortsatt monopol och förmyndarskap.

Ända sedan 2004 är det tillåtet att föra in betydligt större mängder alkohol från ett annat EU-land än tidigare. Innan detta var möjligt förutspådde många domedagsprofeter och dysterkvistar en ofantlig alkoholism. Så blev det inte. Det senaste decenniet har alkoholkonsumtionen dessutom minskat.

Detta visar att folk kan dricka ansvarsfullt utan pekpinnar från självutnämnda prussiluskor och att folknykterhetsaspekten har spelat ut sin roll. Det är något annat som får Systembolaget att flytta fram sina positioner för att försvara sin monopolställning.

Bo Bergman

Eskilstuna

Svar: Bo Bergman har rätt i att många vuxna människor kan dricka alkohol på ett ansvarsfullt sätt. Samtidigt vet vi att många inte kan det och att alkohol är beroendeskapande, vilket innebär att folknykterhetsaspekten inte har spelat ut sin roll.

Ökad tillgång och lägre priser leder till ökad konsumtion, medan regleringar och högre priser enligt samma logik leder till lägre konsumtion. Det senare gynnar dels folkhälsan och håller nere antalet sjukdagar, dels innebär ett lägre alkoholintag att färre kvinnor och barn blir misshandlade i hemmen.

Att Systembolaget försvarar detaljhandelsmonopolet av alkohol är inte särskilt konstigt. Det ingår i verksamhetens uppdrag från regeringen.

Susanne Nyström

Ledarskribent