Högsta domstolen tar inte upp miljardsvindeln

Boris Benulic som dömts till tre och ett halvt års fängelse för miljardsvindeln i Kraft och Kultur överklagade domen till hovrätten och sedan till Högsta domstolen. Nu har HD meddelat att den inte kommer att ta upp ärendet.

Högsta Domstolens beslut går inte att överklaga, men Boris Benulic tänker ändå fortsätta att kämpa.– Jag har inte tid att sitta i fängelse, säger han.

Högsta Domstolens beslut går inte att överklaga, men Boris Benulic tänker ändå fortsätta att kämpa.– Jag har inte tid att sitta i fängelse, säger han.

Foto:

Övrigt2018-03-23 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

– Självklart tycker jag att det är ett folkligt uttryckt sällsynt korkat beslut, säger Boris Benulic som under hela processen hävdat att han är oskyldig.

Kammaråklagare Ted Murelius är inte helt överraskad över Högsta Domstolens beslut.

– HD:s utslag var inte helt oväntat, säger han.

Boris Benulic dömdes 2015 till tre och ett halvt års fängelse för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott. Han fick även näringsförbud i fem år. Benulic ska enligt domen ha manipulerat elbolaget Kraft och Kulturs räkenskaper så att förlust vänts till vinst. När svindeln avslöjades av det norska moderbolaget Troms Kraft 2011 saknades 1,8 miljarder kronor i bokföringen.

Kraft och Kultur var vid tiden för avslöjandet det sjätte största elbolaget i Sverige. Det sålde miljövänlig elkraft med siktet inställt på kunder som var intresserade av både miljö och kultur. I verksamheten fanns bland annat en kulturbutik i Eskilstuna och en tidskrift. Boris Benulic var vd från 2001 till 2011.

Boris Benulic överklagade till Svea Hovrätt som i november förra året fastställde tingsrättens dom. Hovrättsdomen överklagades i sin tur till Hösta domstolen som nu har meddelat att den inte lämnar provningstillstånd. Därmed står hovrättens dom fast.

– Det visar att rättsapparaten inte fungerar. Det är bara att släpa det vidare, egentligen. Det är inte mer med det, säger Boris Benulic.

Han vill dock inte avslöja på vilket sätt han tänker driva sitt fall vidare.

– Det finns flera möjliga vägar här, men de korten håller vi lite närmare intill brösten helt enkelt. Det är dumt att diskutera vilka strategier man ska tillämpa framöver, säger han.

Högsta domstolens beslut går inte att överklaga. Den som vill driva sitt fall vidare sedan HD satt punkt för brottmålsprocessen får göra det på extraordinär väg, till exempel genom att ansöka om resning. Resning är ett särskilt rättsmedel som under vissa förutsättningar gör det möjligt att ändra en dom som vunnit laga kraft.

Enligt Kriminalvården ska ett fängelsestraff verkställas så snart som möjligt. Det betyder normalt tre månader efter att domen har vunnit laga kraft. Boris Benulic har ansökt om uppskov med att avtjäna fängelsestraffet.

– Det är för att jag har extremt massa projekt igång och många människor som är beroende av att jag slutför projekten så det är inget konstigt med det, säger han.

Boris Benulic är kritisk till att rättsprocessen har tagit så lång tid.

– Det tycker jag givetvis är komplett vedervärdigt. Det här hade aldrig fått förekomma i något annat land inom EU, säger Boris Benulic.

– Att hålla på i sju år och som åklagarna äta wienerbröd, klappa sig på magen, det är vedervärdigt, helt enkelt.

Vice chefsåklagare Lennart Gollard har varit förundersökningsledare.

– Du måste ha klart för dig att Boris lyckats vilseleda en av de största revisionsfirmorna i Sverige under nästan åtta år och därtill styrelse och ägare plus banker trots att fokus varit inriktat på balansposten upplupna intäkter. Det har således inte varit någon enkel sak att utreda hur det har varit möjligt och hur det konkret gått till. Dessutom omfattar utredningen också utredning i Norge med material på norska.

Kammaråklagare Ted Murelius:

– Naturligtvis är det ett enormt omfattande arbete att inhämta information och sammanställa en förundersökning av den här storleken.

Den 62-årige Boris Benulic bor i dag i Solna.

– Jag håller bland annat på med poddsändningar. Vi blev för något år sedan framröstade som Sveriges tredje bästa samhälls- och politikpodd.

Han är även redaktör för ett antal böcker på ett bokförlag och chefredaktör för ett livsstilsmagasin i Stockholm.

– Jag är strängt upptagen, jobbar hårt och så jag har inte tid att sitta i fängelse helt enkelt.

Boris Benulic har skrivit boken "Inte mitt krig" som kom ut tidigare i år. I samband med utgivningen skrev Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning om boken där Benulic ger sin version av hur hans idé om konsumentmakt slutade med ett av de största ekobrottsmålen i Sveriges historia.

Enligt Boris Benulic har boken blivit väl mottagen.

– Extremt bra. Den har sålt bättre än väntat och det pågår ett nytryck nu av en andra upplaga.

Boris Benulic har fortfarande band till Eskilstuna. Han har släktingar på orten.

– För övrigt så anser jag att det är en stad som är präglad av samma sak som det mesta utanför Stockholm, att det är en stad som har gett upp och inte har något eget inre liv och någon riktig själ längre.

Detta har hänt

Elbolaget Kraft och Kultur sålde miljövänlig elkraft. I verksamheten fanns även en kulturbutik i Eskilstuna och en tidskrift. Under perioden 2001 till 2011 var Boris Benulic vd. 2011 upptäckte Kraft och Kulturs norska ägare Troms Kraft att 1,8 miljarder kronor saknades och polisanmälde bolaget. 2015 dömdes Boris Benulic av Södertörns tingsrätt till tre och ett halvt års fängelse för grovt svindleri och grovt bokföringsbrott. Han fick även näringsförbud i fem år. Boris Benulic överklagade till Svea Hovrätt som i höstas fastställde tingsrättens dom. Hovrättsdomen överklagades i sin tur till Hösta Domstolen som nu har meddelat att den inte lämnar provningstillstånd.

Läs mer om