Insändare: Varifrån kommer färskpotatisen och jordgubbarna?

Färskpotatis och jordgubbar har stora skillnader i smak beroende på sort. Därför vore det önskvärt att få veta både sort och odlingsplats, skriver Börje Skjoldhammer

Färskpotatis och jordgubbar har stora skillnader i smak beroende på sort. Därför vore det önskvärt att få veta både sort och odlingsplats, skriver Börje Skjoldhammer

Foto:

Övrigt2018-04-21 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Smaken och konsistensen varierar mycket vad gäller färskpotatis och jordgubbar beroende på sort. Därför bör vi som medvetna konsumenter informeras om vilka sorter man säljer och vad vi betalar för.

Visst är det märkligt att man inte anger vilka sorter av färskpotatis och jordgubbar man säljer och var de är odlade, endast att de är odlade i Sverige. Idag är det många som önskar närproducerade och ekologiska grödor, det vill säga inte besprutade med miljögifter. Jordgubbar är i dag bland de mest besprutade (med pesticider) bären som odlas och säljs. Vad gäller andra livsmedel ställer man stora krav på detta men inte på dessa två otroligt populära produkter.

När man frågar ansvarig personal på en av Eskilstunas största livsmedelsbutiker om detta får man till svar att de inte vet då dessa produkter köps från ett centrallager. Framförallt färskpotatis.

Vad säger ni butiksansvariga?

Börje Skjoldhammer