Irena Pozar: Så stoppar vi trollen

Irena Pozar, 24 och chefredaktör för veckorevyn.com, har lärt sig ta fajten med hatringarna den hårda vägen. Hennes bästa tips lyder: Lägg på luren!

Irena Pozar använder Twitter, Facebook, Instagram och Snapchat dagligen i sitt jobb med sociala medier i Bonnierkoncernen. Det har lärt henne att bemöta trakasserier, trollringningar och hot.

Irena Pozar använder Twitter, Facebook, Instagram och Snapchat dagligen i sitt jobb med sociala medier i Bonnierkoncernen. Det har lärt henne att bemöta trakasserier, trollringningar och hot.

Foto:

Övrigt2017-02-04 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

‒Det jobbiga är ju egentligen inte intervjuerna eller vad man ska kalla dem utan de hotfulla samtalen som kommer så snart inspelningarna lagts ut på nätet. Därför måste man våga lägga på ibland, säger Irena Pozar.

Som nyhetsreporter och kolumnist har Irena Pozar utsatt för flera trollningskampanjer. En av kampanjerna började efter en krönika om upploppen i Ferguson i USA på hösten 2014.

Hatsamtalen började strömma in efter att trollfabriken Granskning Sverige, som Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs tidning berättade om på torsdagen, utsatte Irena Pozar för en trollringning.

Trollringningen ligger fortfarande ute på nätet. En anonym röst med påhittat namn ringer upp och låtsas vilja ställa några frågor om krönikan, där Irena Pozar skrivit att upploppen kunde förstås som en följd av långvarig diskriminering av svarta.

I ljudklippet hörs Irena Pozar säga:

‒Det finns ganska tydliga strukturer i USA där människor blir diskriminerade. Det måste ju till och med du hålla med om, säger hon i början av ett klipp som Granskning Sverige gjorde hösten 2014.

Mitt i klippet avbryts hon av en speakerröst som dränker slutet av svaret. Den säger: "I brist på verklig vit rasism måste man hitta på så kallade rasistiska strukturer".

Under resten av inspelningen fortsätter speakerrösten att hamra in sitt budskap. Irena Pozar beskrivs som en kommunist som man inte kan lita på.

Många journalister och opinionsbildare som blir utsatta för trollningarna berättar att de känner sig illa berörda och bortgjorda när de fulklippta intervjuerna publiceras online.

De drar sig för att fortsätta skriva eller uttala sig offentligt. Men det ska man inte göra, tycker Irena Pozar.

‒Det viktiga tror jag är att inte brusa upp och tappa humöret när de ringer. Är man vanlig reporter på en tidning så behöver man bara svara lugnt och hänvisa uppåt till sina chefer. De utger sig ju för att vara vanliga läsare när de ringer och säger att de bara vill prata lite. Men så är det inte.

‒Man måste komma ihåg efteråt att de här intervjuerna är sönderklippta också. Det är ju inte vårt samtal som hamnar på nätet. Inte så som det var, säger Irena Pozar.

Hon började sin yrkesbana på sajten Nyheter 24, gick vidare till kvällstidningen Expressen och är i dag ansvarig för hela Bonnierkoncernens tidskrifters sociala medier-strategi, vid sidan av jobbet som chefredaktör för veckorevyn.com.

Hennes tips för hur man bemöter obehagliga trollringare fungerar även på andra arbetsplatser än medier, tror hon. Du hittar listan här nedanför.

Irenas fem bästa: Så hanterar du trollen

1) Låt dig inte provoceras. Den som ringer vill att du ska brusa upp.

2) Be dem återkomma på mejl om de provocerar.

3) Det är helt okej att upprepa samma svar. Det är inte dig det är fel på om du fortsätter säga "inga kommentarer" utan den som ställer frågorna.

4) Hänvisa uppåt till din närmaste chef.

5) Var artig och våga lägga på. Ett sånt där samtal kan stjäla en halvtimme av din arbetsdag.