EN17 arrangeras av Nyföretagarcentrum, Munktell Science Park, Företagarna, Marknadsföreningen och Affärsplan Eskilstuna. Syftet med eventet är enligt arrangörerna att inspirera alla personer som är intresserade av Eskilstuna och dess näringsliv.
En av inspirationsföreläsarna var den professionella dansaren Tobias Karlsson. Hans föreläsning om hur hans drömmar sedan barnsben lett till internationella framgångar och ett roligt liv lockade fram både skratt och tårar bland publiken.
Tobias Karlsson har bland annat deltagit i 14 säsonger av tv-programmet Lets dance i Sverige, Danmark och Norge. Hans föreläsning på EN17 fick stående ovationer av publiken.
Tv-personligheten Kattis Ahlström var konferencier och ledde eventet både under dagen på Elite Stadshotellet och under kvällen på Munktellmuseet.
En annan inspirationsföreläsare var Frida Boisen som är digital chef på Bonnier Tidskrifter. Hon tipsade publiken om hur de kan uppnå framgång på sociala medier. För att lyckas måste man enligt Frida Boisen beröra på riktigt.
‒Talk to the heart, sa hon.
Hon tipsade publiken om att sätta mål för närvaron på sociala medier, att våga testa nya innovationer och att använda rätt forum för sina aktiviteter.
‒Om ni ska inspirera kan ni vara på Instagram så klart. Det är som att gå in i det härliga huset. Vill man prata business är det ofta mer Linkedin, sa Frida Boisen.
‒Gå in i rätt rum! Vill man prata med makthavare - gå ut på twitter. De är där hela tiden.
Under EN17 presenterades även Affärsplan Eskilstuna som har arbetats fram under 2016 av företagare i Eskilstuna tillsammans med Eskilstuna kommun.
Affärsplanen är en strategisk utvecklingsplan för Eskilstunas näringsliv under en tioårsperiod. Målet är att skapa fler än 7000 nya jobb till år 2030. Ett delmål är att till år 2022 skapa 300 ungdomsjobb.
För att uppnå målen fokuserar affärsplanen på områdena digitalisering och automatisering samt organisk tillväxt.
Automatiseringen är bland annat nödvändig för att industrin ska överleva. Industrijobben bedöms vara mycket viktiga för Eskilstuna även fortsättningsvis, även om de blir färre.
Den organiska tillväxten handlar bland annat om enkla tjänster inom bland annat service och byggrelaterade yrkeskategorier. Inom dessa områden finns det enligt affärsplanen en mycket stor potential att skapa nya arbetstillfällen.
Det har inom ramen för Affärsplan Eskilstuna tagits fram sju övergripande strategier och inte mindre än 25 konkreta aktiviteter.
En av aktiviteterna kallas Handla för Eskilstuna och syftar till att öka medvetenheten om att handla lokalt i Eskilstuna.
‒Handla för Eskilstuna är ett samarbete mellan alla handelsområden i Eskilstuna: City, Gamla staden, Tuna Park, Skiftinge, Torshälla och Folkesta. Vi vet att handeln står för en stor del av våra instegsjobb bland unga, sa Lina Mörkberg som är sammankallande i en av de arbetsgrupper som har jobbat med affärsplanen.
En annan aktivitet handlar om att effektivisera plan- och byggprocessen.
‒Det behöver byggas mycket i Eskilstuna och hur snabbt vi får fram planer sätter också takten. Det här är en perfekt aktivitet som harmoniserar både med vad näringslivet vill och vad kommunen vill. Den är högaktuell, sa Mattias Rossköld, näringslivsdirektör på Eskilstuna kommun.
Eskilstunautmaningen syftar till att öka närheten mellan arbetsgivare och gymnasieungdomar i Eskilstuna. Gymnasieungdomar får genom Eskilstunautmaningen feriejobb, praktikplatser, läxhjälp, mentorer och möjlighet till studiebesök ute i arbetslivet.
Affärsplanen ska i mars ut på remiss till berörda aktörer. Affärsplanen är sedan tänkt att klubbas vid en stämma den 11 maj.
En annan programpunkt under EN17 var en inspirationsföreläsning som hölls av artisten och musikproducenten Alexander Bard.
Dagen avslutades på Munktellmuseet med trerättersmiddag och underhållning av Moneybrother. Under kvällen firades framgångar i näringslivet genom utdelning av priser i kategorierna Årets nyföretagare, Årets innovatör, Årets marknadsförare och Årets företagare.