Kungstornet i det närmaste komplett: Otroligt skönt

Våren 2014 skickade Rolf Wallinder in ett e-förslag till Strängnäs kommun. Ett år senare beviljades han bygglov för Kungstornet. Nu är landmärket på Långberget i princip klart.‒Det känns otroligt skönt, resan hit har varit lång, nu tänker jag fira lite, säger "pappan till tornet".

Kronan på verket kom upp på toppen av Kungstornet en stund efter att initiativtagaren till bygget, Rolf Wallinder, fotograferats av tidningen.

Kronan på verket kom upp på toppen av Kungstornet en stund efter att initiativtagaren till bygget, Rolf Wallinder, fotograferats av tidningen.

Foto:

Övrigt2017-09-04 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Byggnaden som mäter drygt elva meter försågs på måndagen men den sista takväggen samt den så kallade kronan på verket.

‒När kronan monterades dit fick jag följa med upp i skyliften och filma, berättar Wallinder.

‒Det var både högt och läskigt – på grund av de hårda vindarna, tillägger han.

några småjobb – bland annat förstärkt belysning – återstår dock.

‒Men det är klart för besiktning, jag har pratat med byggkontrollanten Tomas Edmark som ska göra det, förklarar Wallinder.

Kungstornets beståndsdelar är gjorda av galvaniserat stål och mestadels tillverkat hos BJ svets och anläggning i Strängnäs.

‒Stolparna kom upp redan i januari, säger Rolf Wallinder.

Han hoppas fortfarande att kung Carl XVI Gustaf ska inviga tornet från vilken man har en vidunderlig utsikt över Mälaren.

‒Byggnaden hamnar i kommunens ägo snart men den ideella föreningen Kungstornet står för driften till att börja med, enligt ett förslag under tre år, säger en stolt och lättad initiativtagare.

Rolf Wallinder vill passa på att berömma Strängnäs kommun för ett gott samarbete:

‒Jag uppskattar deras ansträngningar att röja och snygga upp på Långberget, bland annat har de monterat upp ett stabilt bord vid Fagerblicksplatsen!