Mikael Sjöblom levde ett drömliv inom IT-sektorn i slutet på 1990-talet. Reste världen runt och var ofta i Kalifornien där han kom i kontakt med vingårdar. 2000 emigrerade han till hjärtat av den amerikanska vinindustrin, Napa Valley. Affärsidén: att etablera sin vingård.
Sedan dess har han producerat prisbelönta viner som sålts i hela världen. SVT:s Anne Lundberg har också besökt Mikaels vingård i Napa och gjort inslag därifrån.
Chateaux Vadeaux (rött vin) finns i Sverige sedan 2016 och året efter dök Chateaux Halleaux upp (vitt vin) på Systembolaget.
På bilder på Mikaels Facebooksida kan man se hur Mariefredsbor arrangerar vinprovningar med Mikaels viner och uttalar sitt gillande. Killen är nämligen uppväxt i Taxinge och som ung tillbringade han alla lov och semestrar i Mariefred och Sörmland.
– Det intressanta med mina namnval på vinerna är att folk kommer ihåg dem. Man behöver inte skriva upp, eller ta ett kort på etiketten för att minnas. Det är ett värdefullt inslag.
Mikael berättar att nästan alla älskar namnvalet men att det finns en liten grupp vinsnobbar som sätter näsan i vädret och inte gillar att man använder lite humor på en vinetikett. Vinerna finns även på andra sidan Atlanten men under annan etikett.
Det bästa med att vara vinproducent?
– Om man har ett brinnande intresse för något så blir inte tolv timmar om dagen ett arbete utan en rolig hobby som man också kan livnära sig på.
Det tuffaste är konkurrensen med så många bra viner från hela världen.
– Man måste också kunna marknadsföra sig på rätt sätt. Det är dyrt och riskfyllt.
Han berättar om själva produktionen:
– Ger man samma druva till tio olika vinproducenter kommer man att få tio olika viner. Jag sätter min personliga prägel på våra sorter.
Du bor en bit från odlingarna i Napa Valley?
– Om jag gjorde äppelcider i Kivik så har jag en äppellund och ett musteri. När man gör vin så har man ett winery och en vineyard (vingård). Jag har inte vineyards utan köper min frukt varje år. Cirka 80 procent av vinproduktionen i Kalifornien är byggd på det sättet. Har du druvbönder så slipper du jordbruksrisker. Det är svårt nog att göra vin, och sen sälja det.
Mikaels winery gör tre olika viner i större produktion varav ett klassas som "kalifornisk champagne".
Var det den rosa champagnen med cabernet sauvignondruvan som fick igång produktionen?
– Ja, det är fortfarande mitt flaggskepp. Det är den som folk känner mig för här i Kalifornien.
Han har också haft andra jobb på sidan om under de här 20 åren han bott i Kalifornien.
– Jag var pionjär och uppfinnare av den ergonomiska rullmusen. Du har säkert sett den under olika namn (Trackbar, Rollermouse, Mousetrapper). Men det jobbar jag inte med längre.
– Jag har nu ett projekt på gång med ett jordbävningslarm sedan vi hade en stor jordbävning i Napa 2014.
Han har inga planer på att flytta hem igen. Men de svenska traditionerna står högt i kurs hemma hos familjen Sjöblom.
– Man blir mer svensk när man bor utomlands än vad många svenskar är som alltid bott i Sverige.
Nästa stora projekt under 2018 är att göra glögg till alla miljoner svenskar och svenskättlingar i USA.