Under tisdagen ställde riksdagsledamoten Lotta Finstorp (M) från Flen, flera frågor till statsrådet Peter Eriksson (MP) om postens samhällsansvar och vad som ligger bakom den försämrade kvalitén i Postnords tjänster. Ämnet tog hon upp efter att hon blivit taggad i en kommentar på sociala medier.
‒Det kom upp i mitt flöde på Facebook. Detta ämne diskuteras ofta men nu var det någon i Flen som hade taggat mig och frågat om jag kunde lyfta det här i riksdagen och ställa ministern till svars, säger Lotta Finstorp.
Ämnet om post är en ständigt återkommande fråga i sociala medier samt traditionella medier i Sverige. Under 2016 ökade antalet klagomål om postutdelning, enligt Postnords egna siffror, med 197 procent.
‒Det är oroväckande att antalet klagomål har ökat såpass mycket. Det är en väldigt dramatisk ökning och det kan vi inte acceptera, säger Peter Eriksson under debatten.
Debatten under tisdagen lockade fler till att prata om problematiken. Alla verkade vara överens om att det faktiskt finns ett problem, men svar om hur man ska lösa det framkom inte.
‒Jag har inte heller något svar på hur man ska lösa det. Men det är en viktig fråga och debatt som vi måste ta då det är ett problem för så pass många och speciellt för företagare på landsbygden, säger Lotta Finstorp.
Ett problem som hon lyfter är förslaget om att Postnord ska sluta med att leverera posten över en natt. I framtiden skulle den i stället postas dagen därpå för att sedan komma fram under dag två.
‒För företagare kan det här göra en väldigt stor skillnad. Kunder förväntar sig att paket ska komma fram så snabbt som möjligt och fakturor likaså, säger hon.
En av anledningarna till att det förslaget läggs fram är det minskade antalet brev som skickas i dag jämfört för några år sedan. Det argumentet tycker riksdagsledamoten inte håller.
‒Visst stämmer det. Men samtidigt beställer människor mer via internet, då måste paket skickas ut och det är inte något som minskar utan snarare ökar. Då är det orimligt att dra ner så pass mycket personal och öka antalet dagar för leverans, säger Lotta Finstorp och fortsätter:
‒Det leder säkerligen till att personalen dessutom blir väldigt stressad.
Hon resonerar även kring att det finns ytterligare en dimension av problematiken.
‒Det handlar också om rättsäkerhet. Jag har själv varit med om att min mamma väntade på en remiss från sjukhuset. Jag var med henne och skulle precis sprätta upp kuverten men såg då att det var fel namn. Min mamma hade fått fel brev från sjukhuset. Där i kan det vara känslig information. En annan bekant fick sin grannes deklaration hem till sig. Han märkte det inte förens han började läsa innehållet, säger hon.
Lotta Finstorp är orolig för hur det kommer se ut i framtiden för boende på landsbygden när det kommer till postutdelningen men statsrådet Peter Eriksson försöker lugna hennes oro.
‒Det står ingenstans att det skulle bli mindre posttjänster för de boende på glesbygden. Samtidigt ska vi inte låtsas mot medborgarna i Flen eller Kalix att det kommer vara som det en gång varit.
Båda parterna är nöjda med debatten och håller med om att det är viktigt att frågan lyfts.
‒Bara för att man valt att etablera sig på landsbygden ska man ha samma förutsättningar att lyckas, då är en fungerande posttjänst viktig, säger Lotta Finstorp och fortsätter:
‒Samtidigt skulle den här interpellationen kunna heta: försämrad postgång i hela Sverige. För det gäller faktiskt alla.