Earth hour startade år 2007 på initiativ från Världsnaturfonden, WWF, och har sedan dess växt ut till vad som beskrivs som världens största miljömanifestation. Varje år, på en given dag i mars, släcker miljoner människor världen runt ned belysningen i en timme som en signal till politiker och makthavare att agera.
Förra året slogs rekord med 187 deltagande länder och i Sverige har mer än 250 av landets 290 kommuner anmält sig i år. Eskilstuna kommun har varit med på Earth hour-tåget sedan år 2010 och 2018 års upplaga utgör inget undantag.
Från den tillfälligt uppställda scenen på Fristadstorget kunde den samlade publiken avnjuta musik och titta på en spektakulär ljusshow. Kristina Birath, miljö- och samhällsbyggnadsdirektör på kommunen, agerade konferencier och kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) höll tal.
Till de kända byggnader i världen som släcks ned hör Akropolis i Aten, Big Ben i London, Jesusstatyn i Rio de Janeiro, Eiffeltornet i Paris och operahuset i Sydney. I Sverige släcktes bland annat kungliga slottet i Stockholm och operahuset i Göteborg.
‒Vi måste gå samman för att skapa det opinionstryck som krävs för att världen ska leva upp till målen i Parisavtalet. Redan 2020 måste de globala utsläppskurvorna peka neråt och sedan i princip halveras var tionde år. Politiker och andra beslutsfattare måste nu omgående börja genomföra Sveriges nya klimatlag som röstats fram med bred politisk majoritet, säger WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén i ett pressmeddelande.