‒För oss som destinationsbolag är det ett sätt att snabbare kunna få ett kvitto på de insatser som görs i stället för att vänta in Statistiska Centralbyråns siffror. Det ger oss mycket bättre förutsättningar att ta tempen på destinationen, säger Maria Ringström vid Destination Eskilstuna.
Micke Lönngren är evenemangschef vid Destination Eskilstuna.
‒Vi har nu även möjlighet att få direkt återkoppling på hur till exempel en festival som Gainesville bidragit till ökat antal övernattande besökare. Gainesville, som i år genomfördes för andra gången, genererade fler hotellövernattningar i stadskärnan jämfört med förra året, säger han.
Emelie Gard, projektledare vid Eskilstuna Convention Bureau, menar att statistikverktyget är mycket användbart vid värvning av nya evenemang, möten och kongresser.
‒Statistikverktyget ger oss omedelbar överblick över stadskärnans tillgängliga, men även sålda rum och intjäning, säger hon.
Destination Eskilstuna får kontinuerlig information kring hotellens bokningsläge från statistikföretaget Statea & Benchmarking Alliance i Stockholm.
‒För första gången kan nu Destination Eskilstuna redovisa beläggningsstatistik dag för dag i stadskärnan, säger Maria Ringström.
Elin Stenman är marknadschef vid Destination Eskilstuna.
‒Ser vi att vissa datum återkommande har lågt bokningsläge har vi möjlighet att planera in riktade kampanjer mot olika målgrupper för att locka besökare under just dessa datum, säger hon.
Avtalet med Statea kommer även att ge Destination Eskilstuna tillgång till besökares omdömen om anläggningarna i stadskärnan. Besökarnas omdömen hämtas via internet-kanaler som till exempel Tripadvisor och Booking.com. Inhämtningen av data sker dagligen vilket möjliggör realtidsuppföljning.
‒Det är de mjuka värdena också för att vi ska kunna veta hur vi ska utveckla de här besöksmålen eller upplevelserna. Vad är det kunderna kanske har saknat när de har varit här? Är det något vi kan utveckla? Analysen ligger till grund för att veta vart man ska ta vägen, säger Maria Ringström.
Från den 1 januari till och med den 7 november redovisar Eskilstuna en ökad beläggning med 11 procent jämfört samma tidsperiod förra året. Sommarmånaderna maj till och med sista augusti visar en rekordökning med 14 procent i beläggning jämfört med förra året.
‒Vi växer. Det är jätteroligt och fantastiskt bra, säger Maria Ringström.
Hon menar att det finns flera orsaker till ökningen.
‒Framför allt tänker jag på alla de byggnationer som faktiskt äger rum i Eskilstuna som driver affärsturismen.
Det ordnas fler kongresser och andra stora möten i Eskilstuna som ofta kombineras med något studiebesök hos till exempel Energimyndigheten eller Retuna. Turismen har också ökat, vilket inte minst märks på campingarna.