‒En ökad förståelse om problemet ökar absolut möjligheterna att arbeta för att lösa det.
Det menar Therese Dolk, sedan i höstas anställd för att leda utvecklingen av länsstyrelsen Södermanlands arbete med frågor som rör jämställdhet och mäns våld mot kvinnor.
Däri ryms det komplexa uppdraget att förhindra tvångsäktenskap och barnäktenskap, som i minst 87 procent av fallen drabbar flickor. Ungefär en fjärdedel är yngre än 15 år.
Oavsett ålder och kön är det varje människas rättighet att själv välja vem hon vill vara kär i och gifta sig med. Men det är ingen självklarhet för alla. Upp emot 70 000 ungdomar i Sverige, de flesta tjejer, oroas för att inte fritt kunna göra sådana livsval. Frågan om det egna valet av partner står bakom många fall av våld, hot och konflikter med familj och släkt.
Tvångsäktenskap är inget nytt fenomen i Sverige men kriminaliserades först för tre år sedan. Samtidigt togs möjligheten till äktenskap genom dispens bort för personer under 18 år.
Kriminaliseringen tycks dock haft ringa effekt. Mycket tyder enligt de flesta bedömningar på att allt fler unga blir bortgifta eller bortlovade mot sin eller den andra partnerns vilja.
Det nationella ansvaret att arbeta mot detta ligger hos länsstyrelsen i Östergötland. Den tillhandahåller en stödtelefon dit främst socialtjänster och skolor ringer vid misstanke om hedersförtryck och våld mot unga. Hittills har 940 fall som rör 1 317 personer uppmärksammats den vägen. I fjol rörde det sig om i snitt 38 fall i månaden. Det är nästan dubbelt så många som när linjen öppnades 2014.
Ökningen av problemet anses till stor del kunna kopplas till migrationen från länder vars samhällsstrukturer har raserats av krig och terror. Det förstärker gamla klansystems och hederskulturers makt också här.
‒Den nya lagstiftningen har inte har varit den mest gynnsamma. Den kanske efterlevs så till vida att giftermålen skjuts upp till 18 års ålder, men inte att man lovas bort långt tidigare. Det är svårt att nå ut med information om vad som gäller till alla som berörs, säger Dolk.
Länsstyrelsen har det regionala ansvaret för arbetet mot hedersförtryck. Men den saknar möjligheten till egen kartläggning av tvångsäktenskap i länet, och de kommunala socialtjänsternas system är alltför trubbiga för att ge en helhetsbild av omfattningen.
Enligt nationell expertis blev 34 hedersrelaterade ärenden kända i Sörmland 2016, uppger Therese Dolk. Två av dessa resulterade i brottsanmälningar om äktenskapstvång. Året dessförinnan kom tre sådana ärenden in till polis och åklagare.
‒Det finns stort ett mörkertal, misstänker hon.
Länsstyrelsens roll är att till kommunerna och andra myndigheter bidra med kompetens- och metodstöd i arbetet mot hedersförtryck. Innan Dolk tillträdde hade arbetet i princip legat nere i åtta månader. Nu har det tagit fart igen.
Tidigare har kampen mot tvångsgiftermål och barnäktenskap till stor utsträckning handlat om att lösa problemet där och då det uppstår. Nu har insatserna en tydligare inriktning på att förhindra att det uppstår.
Kampanjerna som länsstyrelsen nu startat i Sörmland, och som du kan läsa mer om här intill, är exempel på det.
‒Vi vill väcka frågan, informera om den och synliggöra den. Det handlar mycket om att vi måste jobba förebyggande.
En viktig del av det är att ge utbildning och kompetenshöjning till dem som i arbetet möter unga som lever i en hederskontext. Den 16 augusti erbjuder länsstyrelsen och Rädda barnen en utbildningskonferens för personal inom skolan i Sörmland. Syftet är att ge ökade kunskaper om hedersrelaterat våld och förtryck, barn- och tvångsäktenskap och könsstympning, men också att visa vilken hjälp och stöd som finns för den som vill ingripa.