Nya majoritetspusslet är inte löst

Centerpartiet har fått frågan om att vara med i en majoritet och har förhandlingsläge. Vänsterpartiet däremot har inte fått frågan men vill gärna vara med. Ännu är majoritetspusslet inte lagt.

Ja till att sitta i majoritet med Socialdemokraterna. – Men då krävs en tydlig politisk vilja i de ekonomiska frågorna, säger Karina Bundgaard Krogh (C).

Ja till att sitta i majoritet med Socialdemokraterna. – Men då krävs en tydlig politisk vilja i de ekonomiska frågorna, säger Karina Bundgaard Krogh (C).

Foto:

Övrigt2018-06-09 19:42
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har det gått nästan en månad sedan valet men det finns ingen majoritetsbildning i Flen.

– Det har tagit tid och gått långsamt. De här valresultaten som har uppstått i Sverige är inga quick fix när Sverigedemokraterna har fått en vågmästarroll, säger Anders Berglöv (S).

Diskuterar Socialdemokraterna något med Sverigedemokraterna?

– Nej, och det har vi redan från början sagt att vi inte gör.

Varför dröjer en majoritetsbildning i Flen?

– Folk har funderat och vi måste diskutera olika modeller.

Anders Berglöv säger vidare att han vill sköta majoritetsbildningen på ett förtroendefullt sätt.

– Jag är inte så jätteimponerad av det som sker i Stockholm där politikerna springer ut och har presskonferenser efter varje möte.

I och med att Kristdemokraterna har tackat nej till att fortsätta sitta i majoritet med Socialdemokraterna, spricker den gamla koalitionen. När Kristdemokraterna tar med sig sina två mandat, måste Socialdemokraterna hitta en ny majoritetsmedlem. Detta förutsatt att de gamla majoritetskompisarna Centerpartiet och Miljöpartiet fortfarande vill vara med och att Socialdemokraterna vill ha kvar dem.

– Vi är gärna med och tar ansvar. Vi är ganska bekymrade över det ekonomiska läget på socialförvaltningen och andra avdelningar på kommunen. Flen har investerat mycket de senaste åren, och det har vi behövt göra, men det är en hög lånenivå för en kommun i vår storlek, säger Karina Bundgaard Krogh (C).

Men även om Centerpartiet vill vara med, och som Karina Bundgaard Krogh säger, ta ansvar, sker det inte utan villkor.

– Då måste det vara ansvar på riktigt och då krävs en tydlig politisk vilja i de ekonomiska frågorna.

Kan ni komma överens med Socialdemokraterna i de ekonomiska frågorna?

– Det måste du nästan fråga Socialdemokraterna. Vi har varit tydliga, säger Karina Bundgaard Krogh.

Miljöpartiets Cecilia Friis meddelar att hennes parti har samma inställning nu som innan valet. I partiet är de positiva till att sitta i en styrande majoritet.

– Vi vill fortsätta att driva grön politik. För oss är det viktigast att vi vågar kliva in och ta ansvar för Flen. Vi kan, som vi tidigare sagt, samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna, säger Cecilia Friis (MP).

Moderaterna har fortfarande bara fört diskussioner internt om man vill sitta i styrande majoritet eller i opposition, enligt Emma Dahlin (M).

Har ni fått någon inbjudan från Socialdemokraterna?

– Vi har inte diskuterat med dem.

– Pressen att en majoritetsbildning behöver bli klar är överhängande i och med att första kommunfullmäktige närmar sig. Men det löser sig tror jag. Fast det öppnar upp för förhandlingsläge gentemot flera partier när majoriteten har spruckit, säger Emma Dahlin.

Skulle Moderaterna säga ja eller nej till att sitta i Socialdemokraternas majoritet?

– Det beror på hur de agerar. Till slut handlar det om att förhandla om politiska sakfrågor. Där är vi absolut inte än i politiken i Flen.

Vänsterpartiet har inte tillfrågats av Socialdemokraterna om att vara med i en styrande majoritet men Vänsterpartiet skulle vilja det.

– Ja absolut, under förutsättning att vi kan komma överens om det politiska innehållet. Jag har pratat med Anders några tillfällen och framfört vårt intresse, säger Kaj Johansson (V).

Liberalerna har heller inte tillfrågats om att sitta i majoriteten.

– Jag har ingen aning om hur vi skulle ställa oss. Det beror på vilka vi skulle samarbeta med. Men att bara vara utfyllnad är inte aktuellt. Som ett litet parti kan man vara ett intressant lockbete men man måste ha inflytande också, säger Berit Hyllbrant (L).

Sverigedemokraterna har inte pratat med Socialdemokraterna.

– Man har bildat de här kartellerna för att hindra oss i Sverigedemokraterna från att få inflytande. Jag har svårt att tänka mig att vi får frågan om vi vill ingå i en majoritet. Vad vi skulle säga kan jag inte svara på, men det är tveksamt att vi skulle svara ja med tanke på hur de andra partierna behandlar oss, säger Göte Nilsson (SD).