Ord står mot ord i fallet Dora Landelius

FlenTrots att det tydligt och klart står i journalanteckningarna att Dora Landelius inte vill flytta hem, hävdar enhetschef Monica Cedergren motsatsen.

Upprepade gånger framförde Dora Landelius att hon inte ville hem till sin lägenhet enligt journalanteckningar, men enhetschef Monica Cedergren menar att det var just vad hon ville.

Upprepade gånger framförde Dora Landelius att hon inte ville hem till sin lägenhet enligt journalanteckningar, men enhetschef Monica Cedergren menar att det var just vad hon ville.

Foto:

Övrigt2017-03-09 14:51
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 27 februari fick 91-åriga Dora Landelius lämna korttidsboendet Heden mot sin vilja. Detta trots att hemtjänstchefen två månader tidigare gjort bedömningen att hon inte kan garantera Dora Landelius och personalens säkerhet i det vanliga boendet då Dora har ett omfattande omsorgsbehov.

Den 23 februari ringde en handläggare upp Landelius för att diskutera vad som var planerat när hon kom hem från Heden. I journalanteckningen står det att Dora blir mycket arg under samtalet och flera gånger säger att hon inte tänker åka hem. "Dora vill inte prata mer och säger flera gånger att hon inte tänker åka hem" står det.

Av journalanteckningarna framgår tydligt att Dora vantrivs på Heden och inte vill vara kvar, men ingenstans finns noterat att hon vill hem till lägenheten.

När Kuriren efter flera försök lyckas nå en ansvarig på Flens kommun hävdas raka motsatsen av Monica Cedergren som är enhetschef på utredningsenheten.

‒Jag har haft två trevliga samtal med Dora och det är Dora själv som vill komma hem. Hon blommade upp på Heden och mår alldeles utmärkt och då ska man inte vara på korttidsboende. Jag blev jätteglad för hennes skull när jag hörde att hon skulle hem. Personalen på Heden säger att hon klarar sig själv och vi följer lagstiftningen. Hon säger lite olika saker ibland och vi kan inte ta i beaktande att anhöriga har synpunkter, säger Cedergren.

Att Dora Landelius skulle ha varit utan matleveranser i tre dagar efter hemkomsten tycker hon låter "jättekonstigt".

‒ Fick hon ingen mat på tre dagar? Det låter långt från verkligheten.

Sju handläggare finns namngivna i journalanteckningarna och när Doras dotter Anki Landelius ringer hänvisas hon ständigt vidare och har svårt att få tag på ansvariga.

‒Det tror jag nog inte på. Alla handläggare har en timme varje morgon och efter det kan man lämna meddelande i växeln. Det fungerar jättebra. Det är inte svårt att få tag på någon, säger Monica Cedergren.

När Kuriren ringer upp igen och ställer frågor utifrån journalanteckningar vill inte Monica Cedergren svara trots att Kuriren har en fullmakt från Dora Landelius.

‒Jag får inte prata om enskilda ärenden i detalj med massmedia. Jag har ju sekretess. Om de vill lämna ut all integritet till er får det stå för dem, men vi kan inte svara på frågorna. Vi har inte gjort något misstag här. Vi följer lagen.

När Kurirens reporter återigen ställer frågan om varför det inte någonstans i journalanteckningarna står att Dora Landelius uttryck att hon vill åka hem till trygghetsboendet blir Monica Cedergren irriterad.

‒Man skriver inte in vartenda ord. Hon har ringt till mig och gett uttryck för det. Punkt.