Pensionärer med gnista

Medlemmar ur SPF och PRO samlas två gånger i veckan för att göra upp på Ekborgen. Under torsdagen var det 17 damer och herrar som visade upp sina färdigheter i boule.

Förra sommaren flyttade sällskapet till Ekborgen. Flens IF byggde boulebanorna i samband med renoveringen av anläggningen.

Förra sommaren flyttade sällskapet till Ekborgen. Flens IF byggde boulebanorna i samband med renoveringen av anläggningen.

Foto:

Övrigt2017-07-06 16:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje tisdag och torsdag under sommarsäsongen samlas ett gäng glada medlemmar ifrån pensionärsföreningarna PRO och SPF på Ekborgen för att spela boule tillsammans.

‒Ska jag vara helt ärlig vet jag inte riktigt hur lång tid vi gjort det här. Men på Ekborgen har vi varit sedan förra sommaren och innan det höll vi till på Hammarvallen, berättar Börje "Bala" Karlsson.

De samlas tillsammans på tidig förmiddag och när de alla är på plats lottar de lagen för den första drabbningen.

‒Vi brukar vara mellan 15 och 25 personer. Sedan, med hjälp av en kortlek, delar vi upp oss i lag två och två och sedan kör vi fram tills fikarasten en timme senare, säger han.

Vinnarrop och high-fives blandas med besvikna blickar under de första matcherna. Det är verkligen tävling på allvar.

‒Det är både socialt och tävling, säger Karin Hedman och fortsätter:

‒Den sociala biten är viktig men så måste man ha lite tävlingsgnista, annars blir det inte lika roligt.

En av Karin Hedmans motståndare under första matcherna var Ulf Björnstjerna - under torsdagen var han äldst i sällskapet.

‒Jag började spela boule för fem år sedan, men jag har spelat bowling en hel del och det är lite samma teknik, säger han.

Ulf Björnstjerna är 95 år men resten av sällskapet vittnar om att åldern inte har en betydelse i den här sporten.

‒Man blir nog bättre med åldern skulle jag säga. Se bara på Ulf, det är alltid farligt när man spelar mot honom, säger Karin Hedman.

En fransk sport

Boule kom till Sverige på 1940-talet genom invandrade fransmän och Prins Bertil gjorde sporten känd till den breda massan.

Boule är en precisionsidrott som man spelar en mot en, två mot två eller tre mot tre.

Målet är att dina och lagets klot (som är gjorda av metall) ska hamna så nära målkulan som möjligt när alla har gjort sina kast. Varje omgång spelar man om 1-6 poäng, först till 13 poäng vinner.

Källa: Svenska bouleförbundet