"Plötsligt känns det som vi bor i ett nytt gammalt hus"

Trots familjens Wallmarös uttalade oro och protester återupptog Skanska sprängningsarbetet intill familjens hus på torsdagen.‒Ska någon behöva dö för att de ska sluta, säger Jonny Wallmarö som polisanmält byggbolaget efter tisdagens misslyckade sprängning.

Takpannorna är utbytta och tomten är röjd från de största stenbumlingarna, men paret Jonny och Emilie Wallmarö känner obehag över att Skanskas sprängningar återupptagits.

Takpannorna är utbytta och tomten är röjd från de största stenbumlingarna, men paret Jonny och Emilie Wallmarö känner obehag över att Skanskas sprängningar återupptagits.

Foto:

Övrigt2017-03-01 19:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidigt på tisdagskvällen skadades familjen Wallmarös villa på Jägarbacken i Marielundsviken svårt efter en sprängning som gick fel. Familjen var som tur var inte hemma när olyckan inträffade och att händelsen över huvud taget ägt rum fick de reda på ett par timmar senare av en granne. Nu känner de sig både oroade och förbannade över byggbolaget Skanskas agerande.

‒Det är en skandal att ingen från Skanska tagit initiativ och kontaktat oss. Vi har fått söka upp dem och så ifrågasätter de varför vi varit i kontakt med media. Det är media som har hört av sig till oss. Någon från byggbolaget borde ha funnits här och berättat vad som hänt när vi kom hem på tisdagskvällen, säger Emilie Wallmarö irriterat.

Både hon och maken Jonny Wallmarö var hemma från jobbet även på torsdagen. Förutom kontakter med ansvariga på byggbolaget Skanska, försäkringsbolag och jurister, så är det mycket att se över.

‒Dagen efter olyckan var de snabba med att röja upp och plocka undan stenblock på tomten och byta ut tegelpannor på taket. Vi hade platschefen från Skanska och representanter för deras underentreprenör Norrbottens sprängteknik AB här flera timmar. Det kändes så där, som att de bara ville få allt överstökat och gå vidare, berättar Jonny Wallmarö.

‒De kom hit och satte upp ett nytt hönsnät vid tomtgränsen mot sprängområdet tio meter bort och frågade om vi ville hämta ut nya barncyklar på Jula för 5000 spänn. Det är ju direkt löjligt. Barnen är jätteoroliga och vill inte vara här. De tycker inte att det känns säkert. Jag vill inte bara höra att Skanska bryr sig, jag vill känna det också, säger Emilie Wallmarö.

En spricka i berget, det är den förklaring som de fått till att olyckan kunde inträffa. Men de undrar ändå hur det kunde gå så fel.

‒De måste väl ändå göra en seriös riskbedömning och ha väl tilltagna säkerhetsavstånd innan de sätter igång och spränger, resonerar Jonny Wallmarö.

Han och hustrun beskriver känslan efter den misslyckade sprängningen som en stor mental anspänning. De är märkbart oroade över hur stor skada som deras hus tagit och förutsätter att Skanska ska ersätta såväl ytliga som dolda skador.

‒Helt plötsligt känns det som vi bor i ett nytt gammalt hus, säger Emilie Wallmarö och undrar vilka skador som inte syns på ytan.

Enligt familjen Wallmarö har samtliga jurister som de varit i kontakt med efter olyckan uppmanat dem att stämma byggbolaget.

‒Först bad vi Skanska att sluta spränga så nära vårt hus. Vi fick besked att det inte skulle behövas och att de skulle fortsätta jobbet på andra sidan åsen. Men strax före lunch på torsdagen kom de och sa att de behövde spränga mer här utanför, säger Jonny Wallmarö och pekar på en bergknalle knappt 20 meter från huset.

Det var då som familjen beslutade sig för att polisanmäla byggbolaget.

‒Känslan är att om man som privatperson gjort så här så skulle man få skaka galler. När någon spränger så att det flyger in saker i ens egendom så är det klart att vi polisanmäler det, säger Jonny Wallmarö.

På torsdagskvällen fick familjen Wallmarö besök av bland annat Skanskas regionchef Daniel Heimdahl och för första gången sedan incidenten tycker de att någon verkligen lyssnar på dem.

‒Att det ska vara så svårt att kommunicera. Äntligen kom det några representanter från Skanska som gav intryck av att bry sig. De gav oss en konkret handlingsplan och utlovade både stöttning och konkreta åtgärder. Men vi vill fortfarande att de slutar spränga, säger Emilie Wallmarö.