Prisbelönta kaféet satsar på ekologiskt

När Karin och Mats Sjöstedt fick sitt första barn blev intresset för ekologisk mat ännu större.Nu har de drivit Hornuddens ekokafé i åtta år.Nyligen blev kaféet utsett till Årets hållbara kafé av White guide – för andra året i rad.

Bilen som står intill kaféet har hängt med länge.

Bilen som står intill kaféet har hängt med länge.

Foto:

Övrigt2017-05-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hornuddens ekokafé ligger norr om Strängnäs, vid vattnet, långt bort från de trafikerade vägarna.

Efter att ha svängt av riksväg 55 väntar en lång och smal grusväg som leder längre och längre bort från trafiken. Efter en stund dyker skyltar upp som meddelar att vi nu är halvvägs till Hornuddens kafé.

Det är tur, för har man inte varit på kaféet innan är det lätt att tro att man kanske har kört förbi det.

Men väl framme är det tydligt att vi har hamnat rätt. Här finns en stor uteservering och flera växthus och odlingar.

Karin och Mats Sjöstedt driver Hornuddens trädgård, som har kravmärkt restaurang, kafé och gårdsbutik. De har redan märkt av effekten av att för andra året i rad ha utsetts till Årets hållbara kafé av White guide.

Allt fler har nämligen kört samma krokiga väg som oss för att komma fram till kaféet.

‒Det betyder jättemycket. Vi hade öppet dagen efter att vinnarna presenterats och då hade vi besökare här redan en halvtimme innan vi öppnat, säger Karin.

Kaféet har också nått upp till kategorin "mästarklass" för andra året i rad. White guide delar in de kaféer de testar i kategorierna global mästarklass, mästarklass, mycket god klass, god klass och "också rekommenderad".

‒Det är väldigt roligt och det känns som en jättestor bekräftelse, säger Karin.

Hornuddens ekokafé är bara ett av de kaféer i Sörmland som har uppmärksammats av White guide. I Mariefred finns exempelvis Annas Hembageri som når upp till mästarklass enligt White guide. Konditori Amarant i Eskilstuna har mycket god klass enligt guiden.

Varför är kafétrenden så stor i Sörmland?

‒Det finns många sommarkaféer här och Sörmland är en plats där många har sommarstugor. Det finns också många stora städer i närheten. Det gör att kaféerna får mycket besökare. Sedan känns det som att hela kafétrenden har blivit större under de senaste åren. Fler kaféer erbjuder mat och det har blivit mer av en mötesplats. En plats där man träffas i verkligheten kanske behövs i dag, med alla datorer och mobiltelefoner, säger Karin.

Huset och marken där Hornuddens kafé ligger har tillhört Karins familj sedan 1928. Men det var först 2007 som Karin och hennes man Mats bestämde sig för att starta ett kafé där. 2009 serverades den första koppen kaffe.

Intresset för det ekologiska har funnits länge hos både Karin och Mats. När de fick sitt första barn blev intresset bara större.

Mats arbetade tidigare som lärare och Karin pluggade till kostekonom.

‒Jag var klar med utbildningen år 2006 och då funderade vi på vad vi skulle göra. Vi bestämde oss för att satsa och starta ett kafé. Vi visste att om vi skulle göra det någon gång så var vi tvungna att göra det då, inte tio år senare, säger Karin.

Kaféet har successivt blivit större under åren.

‒Kaféet låg först i gårdsbutiken och har sedan utvecklats från år till år. Sortimentet har också blivit större och på senare tid har vi också börjat ha mer mat.

Karin och Mats Sjöstedt har märkt att det finns ett växande intresse för att äta ekologiskt och närproducerat.

‒Medvetenheten har ökat under de senaste tio åren. I början var de flesta gästerna kvinnor som var 55 plus och det var sällan barnfamiljer som kom hit. Nu är det mer blandat och under förra året var det många som kom hit med barn i barnvagn. För oss som har både barn och barnbarn känns det extra kul att nästa generation har de tankegångarna, säger Karin.

Karin och Mats visar upp växthusen och odlingarna. Flera av de personer som arbetar i trädgården är volontärer från andra delar av världen som arbetar för mat och husrum, som Melanie Arnold från Schweiz som tar en paus från sitt "vanliga" jobb på en bank.

För Karin och Mats är de ett bra tillskott till personalen – det brukar nämligen vara mycket att göra.

Hur ser en vanlig dag ut när ni har öppet?

‒De som arbetar i köket brukar börja jobba direkt och ber de som arbetar i trädgården att plocka och skölja det som behövs från trädgården. Sedan behöver allt fixas till kaféet och det som behöver vattnas i växthusen ska vattnas. Ibland är det stressigt att hinna med.

Hur många gäster brukar ni ha under en sommardag?

‒Är det en riktigt bra dag kan det komma 1000 personer. Annars kan det vara mellan 500 och 1000 personer en fin dag, då vädret är varmt men badvattnet är för kallt. Regniga dagar är det väldigt lugnt och då är vi glada om det kommer 100 personer.

Hur viktigt är det för er att det ni säljer är ekologiskt?

‒Det är det som är grunden i allt vi gör. Vi har sagt innan att om det inte går att göra det här ekologiskt så kan det vara, säger Karin.