Med anledning av debattinlägget från medarbetare vid Rinmangymnasiet 20 februari vill jag som skolchef förtydliga varför vi gör anpassningar på Rinmangymnasiet.
Omställningarna ska skapa en verksamhet som ryms inom budget. Bokslutet för 2017 visar att Rinmangymnasiet gick 2,9 miljoner kronor minus. Det finns flera anledningar till detta, men när verksamheten inte ryms i budget måste vi se över den.
Vårens omställning sker utifrån rektorernas bedömning av hur skolan på bästa sätt kan anpassa sin verksamhet. De har även gjort riskanalys tillsammans med personalavdelningen och fackförbunden. Jag har förtroende för rektorernas bedömningar.
Färre elever på språkintroduktionsprogrammet innebär att vi har en övertalighet på lärare som undervisat på det programmet. Dessa lärare har gjort ett fantastiskt arbete vad gäller undervisning och socialt ansvar. På kort tid sattes de in i nya arbetsuppgifter och mötte alla nyanlända som kom 2015–2016. Nu har vi inte lika många elever på dessa program. Däremot ser vi att grundskolan har ett rekryteringsbehov och vi hoppas kunna erbjuda jobb där.
Det stämmer att kostnaderna för lokalhyra och städning har ökat. Det beror bland annat på att omfattande renoveringar har gjorts på Rinmangymnasiet. Att städkostnaderna har ökat beror på att vi har fått kritik för bristande städning och måste utöka den. Rektors ansvar är att anpassa sin verksamhet så att budgeten räcker till både personal och kringkostnader, samtidigt som elevernas kunskapsmål ska nås.
Vad gäller ändrade kriterier för tilläggsbelopp till elever i behov av extra ordinära stödinsatser så påverkar det inte gymnasieskolornas budget i så stor utsträckning. Under 2017 beviljades våra tre skolor tillsammans 800 000 kronor. Vi ska också komma ihåg att även fortsättningsvis har gymnasieskolorna möjlighet att söka tilläggsbelopp för de elever som behöver.
Sjukfrånvaron på Rinmangymnasiet har under ett par års tid legat på 3,2 procent, det kan jämföras med rikets totala sjukskrivningstal på 3,8 procent. Kommunens medarbetarenkät genomförs varje år. Vart annat år ställs frågor om arbetsrelaterad stress. Barn- och utbildningsförvaltningen genomför samma enkät som övriga förvaltningar.
Jag förstår att förändringar skapar oro. Jag och rektorerna kommer att följa upp de anpassningar som görs så att vi fortsätter gymnasieskolornas positiva utveckling.
Vi har en hög andel behöriga lärare, 96 procent, som bidrar till elevernas måluppfyllelse. Fler elever får examen och meritvärdena ökar. Kunskapsresultaten står sig väl i riket. Det är lärare och medarbetare som gör skillnad. Jag är stolt över våra skolor!
Karin Holmberg Lundin
Skolchef för gymnasieskolan i Eskilstuna