Allt fler kopplar vårens och sommarens värmebölja till den pågående klimatförändringen. Klimatforskarna förutspår mer extremväder i takt med ökade koldioxidutsläpp och FN:s klimatpanel har slagit fast att utsläppen måste minska snabbt. Ett sätt för hushåll och företag att bidra är att installera solceller på taket.
Solcellskapaciteten i Sörmland ökade i fjol med 78 procent. Vid utgången av 2017 fanns drygt 15000 solcellsanläggningar i Sverige varav 664 i Sörmland.
Ett syfte med att investera i solceller är att långsiktigt sänka sina energikostnader. Priserna på solceller har sjunkit rejält senaste åren. På grund av det extremt soliga vädret de senaste månaderna har även elpriserna ökat, de är nu cirka 60 procent högre än vad de var i januari, vilket gör det mer lönsamt att producera el från solen.
Ett annat syfte är att minska sin klimatpåverkan. Om man producerar sin egen el ökar den svenska elexporten, vilket tränger undan fossila energislag i våra grannländer.
Regeringen har infört en rad förenklingar för den som vill installera solceller. Till exempel har momsregistreringskravet för privatpersoner som vill sälja överskottsel slopats och från den 1 augusti behövs inte längre bygglov för att montera solceller eller solfångare som följer byggnadens form.
Dessa förenklingar är utmärkta och minskar de administrativa hindren och kostnaderna för dem som installerar solcellsanläggningar. För att öka produktionen av solel är det viktigt att lagstiftningen förenklas ytterligare. Till exempel bör den kommande regeringen införa ett sol-ROT-avdrag istället för dagens solcellsstöd.
I dagsläget producerar solcellerna i Sörmland ungefär lika mycket el som används i 2613 genomsnittliga villor. Men potentialen är mycket större. Enligt Energimyndigheten kan solelen stå för upp till tio procent av elanvändningen år 2040. Det skulle kräva ungefär 60 gånger mer solceller i Sverige än vad vi har i dag.
Om Sörmland ska bidra till sin andel, räknat per invånare, behöver solcellskapaciteten i länet öka från nuvarande 14 megawatt till 391 megawatt. Det motsvarar en yta på ungefär 385 fotbollsplaner. Detta är inte alls orimligt då merparten av dessa solceller kan installeras på de tak som finns i länet.
Klimathotet är akut och utsläppen måste minska snabbt. Mänskligheten behöver ställa om till förnybar energi. Vilka kommuner i Sörmland tar sin del av ansvaret och verkar för att tio procent av elen ska komma från solceller? Och vilka kommuninvånare och företag väljer att gå i täten?
Johan Lindahl
Talesperson för branschorganisationen Svensk Solenergi