Sämre ägare vill ta sönder Volvo

Företag med tekniskt avancerad produktionska styras med industriellt perspektiv.

Foto:

Övrigt2017-09-02 15:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det betyder både marknadsinriktning och långsiktighet, för att investera och ha tålamod och stabilitet. Volvo visar vilka resultat det kan ge. Det går bra igen där, efter åratal av smärtsamma tekniska och organisatoriska rationaliseringar.

Det blev svåra år efter finanskrisen för ett årtionde sedan. Man har haft uthållighet och styrka, och CE i Eskilstuna har kunnat uthärda en internationell lågkonjunktur i gruv- och anläggningsverksamhet. Frukter kan nu skördas.

Det industriella perspektivet är i skarp kontrast mot den filosofi för bolagsägande som inriktas på tillfälliga kursrörelser, där man försöker skapa säljlägen genom strukturaffärer, ofta klyvningar av koncerner. På den tiden Volvo ägde livsmedelsindustrier var det ingen förlust att dela koncernen och ägna sig enbart åt verkstadsindustri. Nu är det på helt annat sätt.

Riskkapitalbolaget Cevian, styrt av Christer Gardell, har länge kampanjat för att klyva både ABB och Volvo, i syfte att sälja aktierna och göra klipp. En annan delägare i Volvo, försäkringsbolaget AMF som kontrolleras av arbetsmarknadens parter, har ställt sig bakom Gardells kampanj för att både Volvo CE och fartygsmotorerna ska avskiljas till egna bolag. De kan sedan köpas upp av någon konkurrent.

Sådant leder dock inte sällan till att helheten efter ett tag är mindre än delarna. Mycket kan gå förlorat i fusionskostnader och rävspel om vilka fabriker som ska få eliminera andra.

Tekniskt hotar också en försvagning. Att anläggningsmaskiner, i Volvo CE, hör ihop med ett av de världsledande lastbilsföretagen är en betydande styrka. Kunderna är olika, men väsentlig teknik likartad. Peter Månsson från Sveriges Ingenjörer på Volvo pekade i Ekot i radio i onsdags på en sådan faktor till – det stora värdet av att tekniken i Volvoverksamheterna har gemensamma plattformar och IT-lösningar. De tillhör det som kan bli offrat vid en strukturaffär driven av förhoppningar om kortsiktiga kursrörelser på aktiemarknaden.

Volvo har andra ägare, Förhoppningsvis fortsätter de att tänka industriellt. De bör inte som Cevian och AMF ha tron att vinster skapas av att ta sönder framgångsrika teknikföretag.