Det är lätt att glömma. Särskilt om man följer samhällsdebatten.
Ta brottsligheten. Har den ökat eller minskat?
Sant är att det under 2017 anmäldes knappt 1,51 miljoner brott, vilket är 4010 fler än året innan, enligt siffror från Brå som publicerades på torsdagen. De enskilda brottstyper som ökade mest i antal var bland annat datorbedrägeri och innehav av narkotika. De som minskade var bland annat skadegörelse mot stat, kommun och landsting, och bedrägeri med hjälp av bluffaktura.
Går man över till procent ökade antalet anmälda våldtäkter med 10 procent, brott om sexuellt tvång och utnyttjande med 7 procent, personrån med 4 procent och bostadsinbrott med 3 procent. Samtidigt minskade misshandelsbrotten med 5 procent, stöld- och tillgreppsbrotten med 3 procent, fickstöld och butiksstöld med 9 respektive 6 procent, och antalet olaga hot med 2 procent.
Sett över en tioårsperiod har antalet anmälda brott ökat med cirka 10 procent. Under samma period minskade antalet anmälda stölder från bilar med 35 procent, brott om grov kvinnofridskränkning med 31 procent och stölder från butik med 29 procent. Samtidigt har bedrägeribrotten mer än fördubblats, bland annat på grund av ökad internetanvändning. De anmälda bidragsbrotten har ökat med drygt 40 procent, narkotikabrotten med nästan 30 procent och bostadsinbrotten med 24 procent.
Antalet rån har sedan 2013 legat på en rätt stabil nivå, men de är grövre i dag eftersom det oftare används skjutvapen.
Alltså har brottsligheten ökat sedan 00-talet och antalet skjutningar blivit fler. Däremot är ökningen av den totala brottsligheten inte allsgigantisk, vilket betyder att den är hanterbar, förutsatt att man använder beprövade metoder.
Ett exempel är New York-modellen, som skildras av Olle Wästberg, tidigare svensk generalkonsul i New York och före detta riksdagsledamot för Folkpartiet liberalerna, i nättidskriften Kvartal (13/11-2017). Med hjälp av den har brottsligheten minskat med 80 procent sedan 1990.
Lösningen stavas ökad polisnärvaro och att hela tiden vara på tårna. När något händer sätter man snabbt in resurser.
Dessutom jobbar polisen med att bygga upp legitimitet och social gemenskap, och har satt tryck på företag och civilsamhälle att se till att närområdena är rena och snygga. Vidare har poliserna fått ökade löner och är lokalt förankrade i mindre distrikt, vilket gör att de vet vilka som missbrukar eller säljer narkotika, som ofta är kärnan i gängkriminaliteten. Därmed har de kunnat fokusera på vissa individer och snabbt hittat skäl att gripa dem, vilket minskat den totala brottsligheten eftersom de som begår de grova brotten ofta även begår vardagsbrott.
På så sätt slår man flera flugor i en smäll. För varje brott som begås är ett för mycket. Varje gärningsperson som inte grips och döms är ett misslyckande.
Men för att nå framgång räcker det inte att prata om hårdare tag eller föreslå att militären ska sättas in. Man måste jobba strukturerat, satsa på poliskåren och tullen,och börja från botten. Då försvinner även stora delar av toppen.