SCB ger Flen bottenbetyg i medborgarundersökning

Flens kommun hamnar i den absoluta botten när SCB gör sin medborgarundersökning.

Claes-Göran Carlberg.

Claes-Göran Carlberg.

Foto:

Övrigt2018-01-04 10:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Undersökningen genomförs årligen och i 2017 års upplaga valde 131 av landets 290 kommuner att delta.

Undersökningen är gjord via ett slumpmässigt urval på 1 200 personer, 42 procent av dem valde att svara på en enkät om hur nöjda de är med kommunen ur en rad olika perspektiv.

Flensbon Claes-Göran Carlberg, 77, har bott i Flens kommun i fyra år. Han bodde tidigare mellan Flen och Sparreholm, men flyttade in till centrala Flen för en månad sedan. Trots undersökningens resultat trivs han bra i kommunen.

‒Jag njuter av naturen i Sörmland och det gör Flen till en bra plats. Flen har ett jättebra bibliotek som jag ofta besöker och det finns flera matbutiker.

Tycker du att undersökningens resultat ger en felaktig bild av Flen?

‒Jag tror att många av de som är missnöjda tänker på hur det var förr, innan Violencentret byggdes. Man saknar de små butikerna som fanns. Men jag tycker att de har fel, det går att hitta det som är trevligt i Flen. Jag har bott i Upplands Väsby tidigare och i Stockholmsområdet är det mer trafik och stress än i Flen. Här kan man också få ett bättre boende. När man möter personer som nyligen flyttat hit så säger de att de mår bättre, säger Claes-Göran Carlberg.

Flen har precis fått en ny kommunchef som är optimist trots dålig rankning.

‒Undersökningar ger en fingervisning och är inte exakta uppgifter men det är klart det inte är positivt att Flen ligger i botten bland de kommuner som var med i undersökningen. Men det är bra att man mäter och det ger oss underlag som vi kan jobba vidare med, säger Håkan Bergsten som tillträdde sin tjänst den 2 januari.

Han ser arbetet med att lyfta Flens självbild som långsiktigt.

‒Det finns ett par områden där vi måste kommunicera vad vi gör och lyfta självkänslan av Flens kommun. Man får titta i det lilla och det finns positiva trender på många områden som går i rätt riktning. Till exempel är skolans resultat och näringslivet lite uppåt, sådant får man ta fasta på. Nu handlar det om hur man ska accelerera och få en brantare kurva uppåt.

Ni gräver inte ner er efter ett negativt resultat?

‒Nej då, det går inte att gå i annan riktning än uppåt, säger Håkan Bergsten.

[bild nr""2"]