Slaguggla i centrala Eskilstuna lockade många blickar

På måndagskvällen kunde fågelintresserade få chansen att se en slaguggla på nära håll i centrala Eskilstuna.

Slaguggla.

Slaguggla.

Foto:

Övrigt2018-03-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På gamla brandstationens innergård uppe i ett träd satt en slaguggla vid 18-tiden på måndagskvällen. Flera fågelintresserade samlades för att ta bilder och för att få en glimt av ugglan som egentligen inte borde finnas i dessa regioner av landet. Den syns vanligtvis i norra Västmanland, berättar Roger Pedersen som är fågel- och fotointresserad och är en av personerna vid platsen.

‒Det är väldigt ovanligt att se slagugglor här i Eskilstuna. Det kan ha att göra med att den har haft svårt att få tag i mat i dess hemtrakter, säger Roger Pedersen och fotograferar vidare.

Fakta/Slaguggla

Slagugglan påminner till formen om en större variant av kattuggla. Den är 50-59 centimeter lång och har ett vingspann på 103-124 centimeter. Den vuxna honan väger 950-1150 gram medan hanen som är mindre väger 600-850 gram. Slagugglan är ljust grånbrunbeige, har ett runt huvud med en ganska platt ansiktsrundel. Den har små svarta ögon och orangegul näbb.

Slagugglan föredrar närhet till öppna marker som ängar, mossar och kalhyggen där den kan hitta sorkar. Namnet har den fått för att den kan vara väldigt aggressiv vid boplatsen och eftersom den ofta attackerar mot huvud och ögon finns det stor risk för allvarliga skador för den som inte är försiktig.

I Sverige finns i huvudsak slagugglan från norra Västmanland och norrut. Sin tätaste förekomst har den från Uppland till Medelpad.

Källa: Wikipedia