Tillväxten gynnar alla som bor i Nyköpings kommun

Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S) svarar insändarskribenterna från Föreningen Utveckling Nävekvarn, FUNQ.

Foto:

Övrigt2019-03-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyköping fortsätter att växa och vi är nu fler än 56 000 invånare i hela kommunen. Det är främst centralorten som växer, men inflyttningen ökar också på landsbygden. Fler invånare betyder att vi kan behålla och utöka den kommunala servicen, eftersom skatteintäkterna ökar i och med inflyttningen.

För att människor ska kunna flytta till en plats krävs framför allt bostäder. En kommun bygger inga bostäder för den öppna marknaden, det gör privata aktörer och kommunala byggbolag utifrån den marknad för bostäder som råder. Det är oftast mest attraktivt att bygga i de större städerna eftersom efterfrågan är störst där, så ser det ut över hela Sverige.

Vi är beroende av privata aktörer, men vi som kommun kan göra några åtgärder för att få byggaktörer att vilja investera i våra mindre orter. Vi kan till exempel förhandla med en byggaktör, på vissa givna villkor, om att förvärva kommunal mark för bebyggelse inom ett visst markområde (kallas markanvisning). För Nävekvarn pågår arbetet med att ta fram två detaljplaner, där den kommunala marken planläggs för byggrätter som ska ut på just markanvisning. Den andra detaljplanen rör privat mark där det också planeras för bostäder.

Kommunala villatomter kommer att släppas i Vrena och Stigtomta under året och privata initiativ för bostadsbyggande är på gång i flera orter som Buskhyttan, Stigtomta, Stavsjö, Bergshammar och Svalsta. Det finns också lediga villatomter i Aspa och Ålberga. Det pågår ett arbete med att revidera vår nuvarande översiktsplan, som styr hur vi ska använda marken och vattnet i vår kommun fram till 2040. Det nya förslaget går ut på samråd i höst, då välkomnas alla invånare att vara med och tycka till. Det pågår också ett arbete med att kartlägga serviceutbudet på landsbygden där materialet blir ett underlag till en kommunal serviceplan. Både centralorten och tätorterna på landsbygden ska vara platser där människor vill leva, verka och vistas.

Urban Granström kommunstyrelsens ordförande Nyköpings kommun

Läs mer om