U-lagens vara eller icke vara? Det är frågan

Under Sörmlands Fotbollförbunds repskapsmöte förra veckan blev det väldigt få förändringar när det gäller U-lagens vara eller icke vara i distriktsserierna. Torshälla-Nybys huvudtränare Rahman Ali Khalid är besviken över utgången.‒Det är beklagligt, för jag tycker fortfarande förbundet blundar för problemet och det kommer bli precis som det varit tidigare, säger han.

När Sörmlands Fotbollförbunds hade representantskap förra veckan avslogs Torshälla-Nybys motion.

När Sörmlands Fotbollförbunds hade representantskap förra veckan avslogs Torshälla-Nybys motion.

Foto:

Övrigt2017-11-02 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När Sörmlands Fotbollförbund hade representantskap i slutet av förra veckan avslogs Torshälla-Nybys motion med en egen U21-serie. Så nästa år gäller nästintill samma regler som tidigare, där spelare kan flyttas fritt mellan föreningens A- och U-lag.

Det som gäller 2018 är att, i distriktsserierna (division 4 och nedåt) får fem spelare från föregående A-lagsmatch spela i U-laget. Spelar A-laget i en förbundsserie (division 3 och uppåt) får endast två spelare från föregående A-lagsmatch spela i U-laget. Tidigare har det handlat om att lagen kan flytta fem spelare oavsett i vilken serie man har sitt representationslag.

Rahman Ali Khalid som är huvudtränare för division 7-laget Torshälla-Nyby IS och som lämnade in motionen, är kritisk till beslutet.

‒Det vi ville med den här motionen var att Sörmlands Fotbollförbund skulle öppna ögonen och tänka efter, säger han och fortsätter:

‒Vi vill få så jämlika matcher som möjligt så att alla lag har chans att kunna vinna eller avancera i seriesystemet. U-lagen har bara blivit som en bromskloss. I vissa matcher kan de ha med sju, åtta spelare som behöver matchträning och i en annan kanske de bara har med tre spelare. Vi har lyft frågan men det här hjälper inte alls.

TNIS-tränaren menar att om inte förbundet tar bort U-lagen från seriesystemet så borde de vara hårdare så lagen inte kan kringgå systemet och ger ett exempel.

‒Det var precis det här vi råkade ut för i år. Vi förlorade bara tre matcher och alla de matcherna var mot U-lag (Enhörna och Verdandi/Syrianska Eskilstuna). Vi och Enhörna var med i toppstriden och när vi möttes hemma blev det 3–3. När vi skulle mötas borta hade de lagt matchen på sin träningstid. Tidigare under helgen hade deras division 3-lag ställt över en massa spelare bara för att ha så många som möjligt tillgängliga mot oss. I division 3-serien hade de redan säkrat en plats och kunde varken gå upp eller åka ur serien. Enhörna ville få upp sitt U-lag i division 6 och utan att ljuga, så ställde de upp med tio spelare från deras division 3-lag. Vi stod upp bra men förlorade med 5–1.

‒I mina ögon är det som att dopa sig. För de använder fler spelare än vad man får. Fortsätter det så kommer det att ta död på flera lag. Jag försöker hålla mina spelare i Torshälla-Nyby vid gott mod men som det är nu så är division 7 som en återvändsgränd, man kommer inte därifrån.

Kan förbundet förstå klubbarnas frustration att det blir orättvisa förutsättningar i matcherna?

‒Förståelse finns det så klart. Men samtidigt om vi gått på Torshälla-Nybys linje, skulle det innebära att lagen inte får spela inom geografiskt indelade områden. Då ökar resekostnaderna för föreningarna, plus att vi tror att om lagen spelar i en serie där alla har möjlighet att avancera i seriesystemet så tror vi att lagen kan behålla spelare längre, säger Marcus Holmberg i Sörmlands Fotbollförbunds tävlingskommitté och fortsätter:

‒Tittar vi på damsidan, om vi inte hade haft U-lagen med i den vanliga seriepyramiden hade vi knappt haft underlag till en division 3-serie. Så om man tittar på det i det stora hela så tror vi att det är positivt för att behålla spelare inom fotbollen.

Men där går åsikterna isär.

‒Frågan är hur länge lagen orkar möta U-lagen? Får man något U-lag med division 3-spelare i serien så står vi där igen och vi kan inte avancera i seriesystemet, säger en besviken Rahman Ali Khalid.