TBE-vaccineringen gör mig galen

Skribenten erkänner sitt eget slarv – men vill se en bättre samordning av TBE-vaccin.

Skribenten erkänner sitt eget slarv – men vill se en bättre samordning av TBE-vaccin.

Foto: TT

Sörmland2024-07-30 05:11
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Sörmland är inte precis kända för sin välfungerande sjukvård, och ständigt blir man påmind om det. I skrivande stund försöker jag ta reda på när jag senast vaccinerade mig mot TBE, åren har ju en tendens att flyta ihop. Jag behöver också veta hur många doser det är jag har tagit, allt som allt, jag minns inte det exakt. Men framför allt – och det är detta som är den springande punkten – så vill jag veta vilka det var som vaccinerade mig.

Alltihopa liknar en enda stor djungel med moment 22-inslag. Jag förstår inte hur det kan få vara så. Lilla Sörmland, som innehar den högsta risken att få TBE i hela landet, borde väl ha ett enhetligt system där alla ens uppgifter finns sammanfattat. Framförallt när vi har att göra med en så hemsk sjukdom som TBE. Under Coronapandemin fungerade vaccineringen utmärkt, varför finns inte denna seriositet nu?

Men jag får väl erkänna att jag har varit lite slarvig. Jag har tappat bort mitt fysiska vaccinationskort som jag fick med mig från vaccinationsbussen, ett papper stor som post-it-lapp. De hade kanske inte ekonomi nog att mejla eller sms:a informationen. Kanske borde jag vaccinerat mig hos Regionen i stället, för där hade jag åtminstone haft alla uppgifter samlade. Men jag var naiv och gick in till en TBE-buss eftersom den stod så lämpligt utanför Willys (när nu det här ägde rum). En stressig lärare tänkte att han kunde spara lite tid. Jag visste inte att alla dessa bussar och vaccinationsmottagningar inte var sammanlänkade överhuvudtaget.

Jag har skrivit till Pfizer och mejlat till företag/bolag (vafan de nu är för någonting) och försöker få ut mina journalhandlingar. Men, mina handlingar finns inte någonstans eller så får jag inga svar. Jag skulle helst av allt bara vilja njuta lite grann av min välförtjänta semester och slippa vara rädd för de där små odjuren, men det är väl för mycket begärt i en region där valfrihetens kaos råder.