Använd den demokratiska rättigheten – rösta i EU-valet!

Det är viktigt att utnyttja sin rösträtt.

Det är viktigt att utnyttja sin rösträtt.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Strängnäs2024-05-28 06:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mellan den 22 maj och 9 juni går alla länder i EU till val. Nya medlemmar i EU-parlamentet ska utses. Av det totala antalet medlemmar på 720 har Sverige 21 platser. Ledamöterna ingår sedan i olika partigrupper. Parlamentet har ett avgörande påverkan på vilken väg som Europeiska unionen ska välja under de fem kommande åren. 

Vi – samtliga partier i valnämnden i Strängnäs – uppmanar samtliga röstberättigade att använda den rösträtt som vi alla har. 

Det är viktigt att ta tillvara denna demokratiska rättighet i tider som dessa. Det är viktigt att Sverige med ett högt valdeltagande visar vilken politik som unionen ska bedriva. Vid förra valet till EU-parlamentet hade Sverige ett valdeltagande på endast 55 procent. Det kan jämföras med 84 procent i de svenska valen för två år sedan. Deltagandet måste öka.

EU har stor betydelse i många olika frågor. Den kanske idag viktigaste är kriget i Ukraina och det stöd som Europa samlat måste ge Ukraina. Andra frågor där landsgränser inte har någon betydelse och där det krävs ett samlat enat EU är klimatarbetet och kampen mot den internationella kriminaliteten. Men också andra frågor som till exempel tillväxt och ekonomi. 

Ungefär hälften av dagordningspunkterna på en fullmäktigedagordning i svenska kommuner och regioner påverkas direkt eller indirekt av EU.

Vår uppmaning är därför att nyttja den viktiga rösträtten för att ge EU den inriktning som var och en anser bäst.

För Valnämnden i Strängnäs kommun: