Tragik och miljonförluster när kommunen kastar ut campare

Insändarskribenten beskriver känslan av uppgivenhet och frustration hon upplever på campingen som måste rivas.

Insändarskribenten beskriver känslan av uppgivenhet och frustration hon upplever på campingen som måste rivas.

Foto: Henrik Holmberg

Sundbyholm2024-07-17 05:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu prunkar rosenbuskar, lavendel och gräsmattor. Men snart ska elledningar, vattenledningar, reception och campingstugor grävas upp, rivas och förstöras. Allt ska bort.

Varför? Nuvarande arrendatorn, Sundbyholms campingförening, får inte fortsätta driva campingen. Misskött sig? Tvärtom; välskött, välordnat och med god ekonomi. Föreningen handhar 170 fasta platser och 30-talet dygnsplatser

Men kommunen har tagit nedläggningsbeslutet för att spara pengar. Nu visar nya uppgifter att tjänstemän på Kultur- och fritidsnämnden tagit beslutet på felaktiga grunder och felaktiga siffror. Tre grava faktafel ligger till grund:

  • Kultur- och fritidsnämnden har pekat ut felaktigt geografiskt område där man påstår att dygnscampingen äger rum.
  • Man säger att dygnsbesöksplatserna inte räcker till. De är hittills aldrig fullbokade på sommaren. Om det skulle uppstå behov finns många möjligheter till extraplatser och utbyggnad.
  • Kommunens tjänstemän har påstått sig driva skötsel och underhåll för området. Fel. Det är Sundbyholms campingförening som driver allt detta med hjälp av tre säsongsanställda och ideellt arbete från föreningens medlemmar. De senaste sju åren har campingen gett ett överskott på 1,3 miljoner från intäkter och arrende till kommunen. Kommunen däremot har en restskuld till föreningen på 700 000 som aktiveras vid eventuell nedläggning.

Slutnota: minus 2 miljoner för kommunen och stor tragik för 200 campare som förlorar sina älskade sommarplatser i det natursköra skogs- och vattennära området. Campingen har funnits sedan 1952, Den är djupt älskad av många som bott här i 10–15 år.

Ingen dialog har förts om situationen. Kommunens kontaktperson på Kultur- och fritid, Alice Öberg, har svarat med tystnad till alla föreningens förslag om kompromisser och nytänk i frågan.

Enligt beslutet ska allt på området vara bortgrävt i september; elledningar vattenrör och ledningar, servicehus, campingstugor; bortåt 200 platser som varsamt förvaltats i det naturkänsliga området. Sedan ska området läggas ut på anbudsförfarande. Kommunen säger sig vilja ha en camping och nuvarande Sundbyholms campingförening är välkommen återkomma med anbud. När allting är uppgrävt!? Obegripligt.

Vad säger miljöförvaltningen om detta gigantiska slöseri och påverkan på naturområdet?  Ska man först totalriva nuvarande campingen och sen bygga upp den igen? Det finns 170 platser med utlagda trätrallar i tryckimpregnerat virke, som ska destrueras enligt specialtillstånd. Sedan ska nya husvagnscampare köpa nytt tryckimpregnerat virke och lägga ut.