Cashpoint går ihop med två andra betalföretag

Företaget Cashpoint, som säljer kassapparater, har blivit uppköpt av det större företaget Opensolution i samma bransch. Nu väntar expansion av verksamheten i Eskilstuna.

13 november 2017 07:05

Cashpoint är återförsäljare av kassasystem och betalterminaler. Företaget ligger i Gamla staden i Eskilstuna. Cashpoint har 11 anställda som jobbar med försäljning, administration samt installation- och support. I lokalerna finns kontor, lager och en utställning med företagets produkter.

Den 1 november blev Cashpoint och det norska betalföretaget KDR uppköpta av bolaget Opensolution. Opensolution är en leverantör av betalningslösningar i Norden.

‒Det råder en tydlig konsolideringstrend inom betalningslösningar vilket skapar intressanta möjligheter. Våra nya tilläggsförvärv CashPoint och KDR, i kombination med Lindberg & Frisk som vi förvärvade tidigare i år, innebär att vi tar ett stort kliv framåt på den nordiska marknaden, säger Opensolutions vd och grundare Christian Johansson.

Det är Jens och Mats Andersson som har sålt familjeföretaget Cashpoint som grundades av deras far Ingemar på 1980-talet. Både Jens och Mats kommer att jobba kvar på Cashpoint liksom den övriga personalen. Jens har tidigare varit vd. Hans nya roll blir att ansvara för Opensolutions försäljning i östra Sverige. Mats blir kontorschef i Eskilstuna.

‒Befintliga kunder kommer inte att märka någon skillnad, säger Jens Andersson.

Cashpoint kommer att anställa ytterligare en person i Eskilstuna i december. Enligt Jens Andersson är möjligheterna goda för att det ska bli fler nyanställningar.

‒Vi tror och hoppas att vi kommer att sälja mer. Om vi säljer tillräckligt bra är det bara att ta in mer folk.

Jens Andersson menar att Cashpoint och Opensolution kompletterar varandra bra. Opensolution ligger långt fram i utvecklingen av mjukvara. Cashpoint är starkt när det gäller hårdvara och har en väl upparbetad kundstock.

‒Vi har hållit på så pass länge så vi har säljkraften, säger Jens Andersson och fortsätter:

‒Det blir en bra mix mellan ett gammalt anrikt kassaregisterföretag och ett tech-företag.

Han menar att samgåendet kommer att underlätta Cashpoints försäljning.

‒Förut, när vi låg som partner under Opensolution, fick vi ibland hålla igen lite grann. Vi hade inte tillgång till alla verktyg när det gäller programvara. Nu blir vi en del av ett större företag så att vi kan sälja mer.

Cashpoint grundades av Ingemar Andersson i Örebro. Sönerna Jens och Mats började jobbade i bolaget 1984 respektive 1986.

1992 flyttade företaget till Eskilstuna. Samma år gick Jens och Mats in som delägare i bolaget.

‒Vi valde att börja satsa på livs och lanthandel och även på att bygga ett återförsäljarnät. Vi hittade en nisch med ett enkelt system där man kunde prismärka och scanna varor, berättar Jens Andersson.

2005 lämnade Ingemar bolaget och Jens blev vd. 2006 förvärvade Cashpoint företaget Kassfack som låg vid Sveaplan.

2010 fick Cashpoint ett stort uppsving i samband med den nya lagen om kassaregister. Enligt lagen måste alla som tar kontant betalning ha en kassaapparat med en certifierad kontrollenhet som registrerar alla försäljningar. Cashpoints omsättning ökade på ett år från 35 miljoner kronor till 96 miljoner kronor.

2011 minskade försäljningen igen. De senaste åren har omsättningen legat kring 40 miljoner kronor.

‒Nu kan vi erbjuda kassasystem och betalterminaler till allt från den lilla butiken, pizzerian, caféet till stora krogar, kedjor, arenor med mera, säger Jens Andersson.

Bland kunderna finns Stureplansgruppen med Globen dit företaget har sålt 140 kassor. Cashpoint har en mycket stor marknadsandel på sin hemmamarknad.

‒Vi har inte monopol, men vi har det mesta i Eskilstuna.

Anledningen till att Jens och Mats Andersson har valt att sälja företaget är den snabba teknikutvecklingen i branschen som ställer stora krav när det gäller bland annat support och dygnet runt-jour.

‒Vi lever i en bransch med kunder som ställer höga krav på stabilitet och driftsäkerhet. Vårt nya samarbete med Opensolution och KDR ger oss en ännu bättre position för att utveckla marknadens mest innovativa och heltäckande betalningslösningar, säger Jens Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joachim Sorbe