Högtryck på exportmarknaden

Orderingången har ökat för det anrika Eskilstunaföretaget Rehobot som nu behöver nyanställda fem medarbetare. Exporten gynnas av att den svenska kronan har försvagats.

18 augusti 2014 05:00

– För vår del märker vi både kronans försvagning och att konjunkturen har vänt, vilket har lett till en markant ökad orderingång, säger företagets ägare och vd Kjell-Roger Holmström.

2010 gick Eskilstunaföretaget Nike Hydraulics i konkurs. Affärsmannen Kjell-Roger Holmström köpte konkursboet. Han döpte om bolaget till Rehobot och drev det vidare.

– När vi tog över var det ju väldigt mycket folk. Det var nästan 60 stycken så vi bantade ner organisationen, säger Kjell-Roger Holmström.

Rehobot har i dag cirka 40 anställda i Eskilstuna. Företaget, som sysslar med högtryckshydraulik, ligger i Vilsta industriområde.

– Sedan har vi investerat i nya maskiner vilket gör att man inte har haft behov av lika många anställda.

Rehobot har varje år sedan övertagandet investerat mellan två och fyra miljoner kronor i nya maskiner. Företaget planerar att fortsätta med samma investeringstakt i åtminstone i fem år till. Förra året köpte Rehobot en ABB-robot för två miljoner kronor.

– Vi har tre robotar i fabriken nu. Den här veckan får vi en ny svarv som är 50 procent snabbare än de gamla maskinerna. Det ökar effektiviteten.

Den nya ägaren har drivit verksamheten med vinst varje år sedan övertagandet. Efter personalnedskärningarna är det nu dags att nyanställda. 

– Nu börjar vi köra uppåt igen, säger Kjell-Roger Holmström.

Orsaken till nyanställningarna är att försäljningen har ökat under hela 2014. Under det första halvåret var ökningen cirka tio procent jämfört med samma period i fjol. Företaget tror att ökningen kommer att bli ännu större under det andra halvåret.

En anledning är att kronan har försvagats, vilket gör att företagets produkter blir billigare att köpa i utlandet. Exporten svarar för 65 procent av Rehobots omsättning. Förutom Skandinavien är Tyskland, England och USA viktiga marknader.

– Vi blir konkurrenskraftigare gentemot konkurrenterna. Vi gör ju inga unika produkter. Våra konkurrenter kommer i huvudsak från USA.

Tyskland är en av de marknader som det för närvarande går bäst på. Rehobot gjorde förra året ett resultat efter finansnetto på 2,1 miljoner kronor. Enligt Kjell-Roger Holmström pekar den pågående trenden mot ett signifikant bättre resultat i år.

– Vi har under sommaren arbetat övertid och några har senarelagt sin semesterledighet för att kunna leverera produkter på utsatt tid. När produktionen återupptogs med full bemanning efter semesterledigheten låg dock fortfarande beläggningen på en hög nivå.

Den ökade beläggningen har lett till att ledtiderna nått höga nivåer.

– Vi ser därför fram emot att välkomna fler medarbetare på produktionssidan för att få ner ledtiderna, säger Kjell-Roger Holmström.

Företaget vill nu anställa ytterligare fem medarbetare i produktionen och på så sätt öka produktionsstyrkan från 22 till 27 medarbetare. Företaget söker personal med CNC-kompetens som ska arbeta inom monteringen med svarvning och fräsning.

Rehobot förvärvade förra året en mindre industri i Göteborg. I Kina finns ett inköps- och försäljningskontor. I USA och England finns försäljning och lager. Totalt arbetar 60 personer inom Rehobotkoncernen. I sortimentet ingår hydrauliska cylindrar, pumpar, räddningsverktyg, domkrafter och verkstadsutrustning. Bland kunderna finns Volvo, Alfa Laval och SKF.

– Men en handpump och cylinder som vi har kan du som mest lyfta 260 ton. Det blir väldigt flexibelt om du ska lyfta en maskin eller flytta någonting, säger Kjell-Roger Holmström.

Företagets produkter används bland annat för att skruva fast bultar i vindkraftverk. Kjell-Roger Holmström har stora förhoppningar på två nya produkter som han tror ska leda till ytterligare en kraftig försäljningsökning.

– Vi har kommit ut med nya produkter där vi har kommit upp i ett tryck på 3 000 bar. Vi ligger i framkant i världen på höga tryck.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!