Allt fler beställer sin matkasse på nätet

Livsmedelsförsäljningen på nätet ökar.– Konsumenterna blir mer och mer mogna att handla digitalt, säger Jonas Ogvall, vd för Svensk Digital Handel.

23 juni 2015 06:00

– Man vet att man kan få sina kläder hem och slippa gå ut och handla i butik. Det andra stora som man handlar är ofta maten. Vi lägger i snitt fyra timmar i veckan på att handla mat. Om man kan hitta någon annan kanal som möter det behovet kan man göra något annat med sin tid, säger Jonas Ogvall.

Livsmedelsförsäljningen på nätet ökade med 46 procent under det första kvartalet, enligt det så kallade D-Food Index från Svensk Digital Handel. Det är främst försäljningen av lösplock som rusar i väg. Lösplock innebär att man på nätet själv plockar ihop sin matkasse som man sedan kan hämta färdigpackad i affären eller få hemkörd.

– Jag tror att många som har haft middagslösning nu har både middagslösning och lösplocket. Det är inte antingen eller. Middagslösningen kräver ju ändå att jag handlar min mjölk. Man ser att det är så bekvämt att få det hem till dörren så att man även tar den andra handlingen den vägen, säger Jonas Ogvall.

Ica Supermarket i Stenby i Eskilstuna erbjuder sedan två år tillbaka möjligheten att beställa matkassar på hemsidan som man sedan kan hämta i butiken eller få levererade hem.

– Jag tycker att det sista året har det ökat ganska mycket, säger handlaren Leif Larsson.

Han berättar att den största kundgruppen är barnfamiljer. 90 procent av kassarna hämtas i butiken av kunder och 10 procent körs ut.

– Vi måste vara med i det här racet med internet. Framför allt för att lära oss så att vi inte kommer efter. Vi har inte gjort något större väsen av det egentligen, säger Leif Larsson.

Jonas Ogvall berättar att många Ica-butiker har byggt upp sajter.

– Det Ica gör nu är att de bygger en central teknisk lösning vilket gör det lättare för den enskilda handlaren också. Nu tar Ica ett kliv in. De kommer att driva marknaden ganska mycket framåt.

Bland de företag som säljer matkassar på nätet finns i Eskilstuna även Linas Matkasse, Coop Matkasse, Middagsfrid, Citygross, Årstiderna och Pappas Matkasse. Några företag som är representerade i Strängnäs kommun är Linas Matkasse, Årstiderna, Ica:s matkasse och Coop Matkasse. På marknaden i Flen finns Coop Matkasse, Ica:s matkasse och Linas Matkasse.

– Jag tror att det här bara är början, säger Joans Ogvall.

Livsmedelsförsäljningen på nätet utgör fortfarande bara cirka en procent av den totala marknaden.

– Det är ganska få aktörer för det kräver rejäla investeringar. Den är också ganska så personalintensiv än så länge eftersom all mat plockas i dag manuellt, säger Jonas Ogvall.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa