Innovatörer vill lyfta låsstaden Eskilstuna

Innovatörerna Mikael Joki och Håkan Nordvall gör en satsning för att få upp försäljningen av lås från Eskilstuna.
– Det här är en jättemöjlighet för Eskilstuna att leva vidare som låsstad, säger Mikael Joki.

19 september 2016 07:12

Mikael Jokis företag Eskilstuna Elektronik AB har köpt in sig i Håkan Nordvalls företag Exma Säkerhetssystem AB.

– Vi ska stoppa in både personal och kapital för att expandera verksamheten. Vi ska ha mer muskler för att kunna göra ännu mer i bolaget. Här kommer att satsas stort, säger Mikael Joki.

Affären innebär bland annat att Exma får tillgång till större resurser för att marknadsföra sina lås som har utvecklats av Håkan Nordvall.

– Utvecklingen handlar inte bara om att låsföretag försvinner bit för bit från Eskilstuna. Vi försöker i stället börja på ny kula och komma med något som är nytt och modernt, säger han.

Håkan Nordvall har bland annat tagit fram en tillsats till ett standardlås som gör låset elektroniskt. Det innebär bland annat att man kan styra låset med hjälp av sin mobiltelefon som ett alternativ till nyckelbrickor och traditionella nycklar.

– Jag har inte brytt mig om marknadsföring utan vi har sålt så vi klarar oss. Det har varit vinstgivande i alla fall. Nu med ökad försäljningskraft kommer det också mera jobb, säger Håkan Nordvall.

Både Håkan Nordvall och Mikael Joki har tidigare utsetts till Årets innovatör i Eskilstuna, Håkan Nordvall 2014 och Mikael Joki 2011.

Exma omsätter i dag cirka 10 miljoner kronor och har 5 anställda. Verksamheten består i huvudsak av produktutveckling och försäljning av elektromekaniska låssystem till säkerhetskritiska anläggningar.

– Nu blir företaget kvar i Eskilstuna. Det fanns alternativ där Stockholmsföretag ville köpa våra grejer, men vi ville vara Eskilstunabaserade. Det här blev alldeles utmärkt, säger Håkan Nordvall.

Exmas kunder finns bland företag och organisationer som har mycket höga krav på säkerhet, bland annat Vattenfall.

Förhoppningen är att Exma framöver ska sälja tusentals lås per år. En utökad produktportfölj lanseras under säkerhetsmässan Skydd 2016 i Stockholm i oktober.

Exma kommer att rekrytera en vd som ska ha fokus på företagsledning och marknadskommunikation. Håkan Nordvall fortsätter i företaget som teknisk direktör med fokus på innovation.

Mikael Joki är även vd för Eskilstuna Elektronik AB:s dotterbolag Eskilstuna Elektronikpartner, EEPAB. Exma och EEPAB har sedan 2005 samarbetat inom produktutveckling och produktion.

– Håkan har stått för hela mekanikdelen och vi har hjälpt till med elektronikdelen så nu blir det en väldig synergi i det här. Jag ser det som en otrolig styrka att det finns en helhet rakt igenom från idéstadiet till att faktiskt nå ut på marknaden, säger Mikael Joki.

Högskolor som till exempel Mälardalens högskola kommer också att vara delaktiga i utvecklingen av nya produkter.

– Vi öppnar upp en stor portal in mot forskning och utveckling för att skapa nya produkter inom lås- och passersystem, säger Mikael Joki.

Mikael Joki menar att företagets produkter passar väl in i den pågående samhällsutveckling som brukar kallas "internet of things" och som innebär att allt fler vardagsföremål förses med inbyggda datorer som kan kommunicera med varandra.

– Det här är ju bara början. Vad vi egentligen håller på med är att ställa om ett beteende från att under lång tid ha låst med nycklar till att tänka på ett helt annat sätt kring hur säkerhet ska hanteras. Säkerhet blir inte längre bara en nyckel utan det blir så mycket mer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!