Hälsan viktig för att kunna göra karriär

Att ta sig till toppen i näringslivet och orka hålla sig kvar där kräver en hälsa i toppform.– Man måste börja betrakta sig själv mer som en elitidrottsman, säger kostrådgivaren Ewa Meurk.

14 november 2016 15:53

På onsdag arrangerar Marknadsföreningen i Eskilstuna, MiE, morgonsoffan under rubriken Med hälsan till toppen.

En av gästerna är entreprenören Ewa Meurk som driver flera framgångsrika företag. Hon är även certifierad kostrådgivare och föreläser på temat hälsa.

– Ska man lyckas i sitt yrkesliv med den typen av hårdare kvar man har på sig att hela tiden bli snabbare, effektivare och leverera mer så måste man börja betrakta sig själv mer som en elitidrottsman och titta på alla aspekter på hälsa, säger hon.

I våras startade Ewa Meurk tillsammans med Helena Engström företaget Hälsoingenjörerna som ser på kost och hälsa ur ett ingenjörsmässigt perspektiv. Ewa Meurk konstaterar att högt blodsocker är en av grundorsakerna till många moderna sjukdomar i västvärlden.

– Det är egentligen ett förhållningssätt till hela livet att försöka äta mat som är blodsockersänkande eller som inte höjer blodsockret. Det är det jag pratar om och det är det jag missionerar om.

Under onsdagsmorgonen kommer de som besöker arrangemanget att få chansen att testa sitt blodsocker om de vill.

– Jag har med mig en blodsockermätare. De som vill får gärna ta sitt blodsocker för att titta, säger Ewa Meurk.

Hon tipsar också om att äta ren mat.

– Mat ska inte ha innehållsförteckning. Då är det inte mat. Då är det något annat. Ät ren mat. Då har du tagit bort 80 procent av det som gör oss sjuka.

Morgonsoffan gästas även av Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman.

– För att jag ska orka med mitt jobb är det en förutsättning att jag också tränar regelbundet. Just nu försöker jag springa. Jag springer ett par tre mil i veckan normalt sett.

För att hålla motivationen uppe springer hon lopp, främst millopp och halvmarathon. Hon har även skaffat häst.

– Men jag ramlade av och bröt ryggen i januari så jag har inte kommit upp så mycket på hästryggen än så länge. Det har också begränsat min löpning, men här på senhösten har jag kommit igång.

Eva Burman menar att löpning är ett bra sätt att rensa skallen.

– Det är bevisligen så att löpning minskar stress så det är en perfekt träningsform för mig. Jag kan göra det när det passar.

Är det inte svårt att hinna med träning när man har ett ansvarsfullt jobb?

– Nej, det är bara en dålig undanflykt för de som inte orkar. Man har alltid tid att springa. Det räcker med att komma ut en halvtimme när det är mycket att göra. Jag springer utomhus året om. Jag har isdubbar på vintern. Jag tycker att det är en tid som man måste ta sig, speciellt med tanke på hur bra man mår av att hålla igång.

Anna Axelsson, verksamhetschef Östsvenska Handelskammaren, kommer till morgonsoffan för att berätta om 100-listan, en samling styrelsekompetenta kvinnor som vill ta plats i regionens bolagsstyrelser.

Morgonsoffan äger rum på Munktell Science Park i Eskilstuna med samling och frukost från klockan 07:30. Programvärd är Julia Rosqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa