Efter julen: Högt tryck på Pantbanken i Eskilstuna

Just nu upplever landets alla pantbanker en högkonjunkturDet är samma visa alltid efter jul och nyår, alltid efter sommarsemestern.

13 januari 2017 04:44

På Pantbanken Eskilstuna återfinns sedan fyra år tillbaka Laila Westerholm och hon kan berätta att den ganska strida strömmen av låntagare kommer till pantbanken av ett och samma skäl.

Det är kostnaderna för ett ganska utsvävande leverne i samband med jul och nyår som nu tar ut sin rätt.

– Många säger att de nu på allvar ska ta det mycket lugnare med julfirandet till nästa år, säger Laila Westerholm. Några kommer in och svär över julen, andra kommer in och muttrar över januari och alla dessa räkningar.

En ny kund till pantbanken kan dock vara vem som helst. Det kan vara en kvinna som tvingats till ett oplanerat besök hos sin tandläkare, det kan vara en man som fått en oväntad fortkörningsbot, eller en bilägare som oväntat måste ta itu med ett akut bilbekymmer.

– Vi är ett bra och prisvärt alternativ till bankerna. Och du kan lämna in ganska värdefulla föremål och bara belåna en tusenlapp på dem.

– Med nuvarande ränta kostar det 140 kronor att låna 1 000 kronor av pantbanken i tre månader.

Det som händer med de varor som inte löses ut inom den stipulerade tiden av ett halvår är att de säljs på en offentlig auktion.

I de inre utrymmena på Pantbanken ligger allt gods som folk lånat pengar på. Här ligger klockor sida vid sida med Lisa Larsson-keramik, fiskutrustning bredvid ett uppstoppat rådjurskid, gitarrer i sina case väntar på att bli utlösta eller på en ny ägare.

– Inte en skråma får tillfogas sakerna, det är väldigt viktigt, säger Laila. Vi har dem bara till låns av våra kunder.

Laila erkänner villigt att hennes personliga kunnande ligger vid guld och diamanter och smycken. Hon har tillgång till annan expertis på olika områden, de är aldrig längre bort än ett telefonsamtal. Men ibland får hon sträcka vapen och erkänna att hon inte vet hur ett föremål ska värderas.

Det har också hänt att hon höjt ett ögonbryn i mötet med en vacker klenod och uppmanat kunden att vända sig till Bukowski.

– En man ville belåna ett fickur som var väldigt speciellt. Han gjorde som jag sa och kom tillbaka med en stor blombukett och berättade att han fått 30 000 för uret.

Ärlighet är kanske ingen självklarhet i hela branschen, men Laila har siktet inställt på hållbarhet under en lång tid.

– Tappar folk förtroendet för dig eller tror att du lurar folk så är du körd på ny rekordtid, tror jag.

Hur skyddar man sig i dag på en pantbank mot att spela hälarens roll i dramat?

– Helt och komplett kan vi aldrig skydda oss, men nu händer det bara en handfull gånger på ett år att vi köper in stöldgods.

– Alla som säljer till oss blir filmade i dag och de filmerna har polisen tillgång till.

– När det gäller ny teknik och dyrbara klockor så kräver vi kvitton eller certifikat. Kvitton kan vi förresten kräva på allt. Det är ingen mänsklig rättighet att få låna.

För Lailas del är hon samtliga utmaningar till trots på rätt plats och vid rätt tidpunkt.

– Det här är som att få vistas i "Antikrundan", fast live och hela tiden, säger hon med innerligt leende.

– Jag är en riktigt smyckesnörd. Jag älskar nästan alla sorters smycken, allt från klassiska gamla hårnålar från Dalarna till hypermoderna saker. Och jag älskar gamla fickur och historierna kring dem...

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa